Sivut

maanantai 23. marraskuuta 2015

Tulppana ja tukkeena

Fengshuissa on kaikkien positiivisten vibojen ohella myös niitä ikävämpiä asioita, joita tulisi vältellä. Eräs niistä on sha-energia, joka on negatiivista, terävää ja tuhoavaa energiaa. Toinen klassikko ovat erilaiset tukkeet, jotka estävät energian kulkemisen. Tänään ajattelin ottaa esille ihan konkreettisen esimerkin, jonka avulla havainnollistan asiaa. Pääsemme siihen uudisrakentamisen merkeissä hetken päästä. Ensin vähän taustatietoa.

Sha-energian lähteitä ovat terävät kulmat, katto- ja seinäpalkit sekä teräväreunaiset huonekalut ja valaisimet. Jopa liian lähellä ikkunaa kasvava iso puu voidaan katsoa tähän kategoriaan kuuluvaksi, samoin viereinen rakennus, jonka kulma osoittaa ikävästi toista asuntoa kohti. Periaate on se, että sha-energia muodostaa terävän nuolen, jonka kulkuväylälle eksyvä tuntee nahoissaan. Kiinassa mennään jopa niin pitkälle, että jos joku taho rakentaa niin, että terävät kulmat osoittavat sinua kohti, niin sitten otetaan tykit esille. Tykkipatsaat asetetaan osoittamaan takaisin rauhanrikkojaa päin. Tätä pidetään oivallisena keinona päästä eroon hankalista naapureista. Pientä harkintaa suositellaan kuitenkin käyttämään ennen kovia ammuksia, sillä yleensä universumin lakien mukaan "pilkka osuu omaan nilkkaan".

Haitallista energiaa voi olla myös jokin iso ja raskas esine pään päällä, jossa se on valmiina putoamaan niskaasi. Turussa panimoravintola Koulun historialuokan valtaisat seinäkaapit ovat oivallinen esimerkki. Kun istut niiden alle sijoitetuille sohville, kannattaa ehkä henkäistä pieni rukous, etteivät seinäkaapit murskaa sinua juuri tänä iltana alleen. Ihan samasta syystä ei ole suositeltavaa nukkua kirjahyllyjen alla. Tiedättehän ne seinän levyiset kaapistot, joiden keskelle parisänky on upotettu? Alitajuntakin tietää ne.

Hyvä esimerkki terävyydestä on "räjähtänyt" designkattovalaisin, josta tunkee esiin lasia ja piikkejä joka suuntaan. Ehkä hauska idea, mutta fengshui-konsultin sisäinen geiger-mittari alkaa kiivaasti piipata ja punakynä tekee mentaalisen merkinnän.

Sitten pääsemme varsinaiseen elävän elämän esimerkkiini. Turussa viime viikolla pyöräillessäni törmäsin niin terävään sha-energiaan, että se melkein puhkaisi silmäni. Tätä voisi myös kutsua tukosten kuningattareksi. Oli pakko ensin ihmetellä suu auki, pyöräillä muutama kerta ohi ja sitten pysähtyä ottamaan kuvia todistusaineistoksi. 

Turussa Tuomaansillan ja yliopistoalueen läheisyydessä rakennetaan taas. Arvoalueeksikin nimitetty Aurastrand oli vielä jokunen vuosi sitten pelkkää tyhjää tilaa, jonka kolmiomaista muotoa rajasi Aurajoki yhdeltä puolelta ja junarata sekä nelikaistainen tie toiselta puolelta. Tällä kertaa joku on keksinyt hyödyntää pihan joka ikisen senttimetrin ja rykäistä kerrostalon keskelle parkkipaikkaa. Ensin yleiskuvaa hieman kauempaa. 


Taaimmaisen talon asukkaat tuskin hihkuvat innosta, kun uusi rakennelma peittää sekä valon että aiemmat näkymät Tuomiokirkolle asti. 

Kotosalla ollaan, mutta kuinka kauan? Jos asuisin näissä taloissa, haluaisin heti paeta uutta terävää tukosta ja valosyöppöä. Mutta nämähän ovat yli 55-vuotiaille suunnattuja seniorivuokra-asuntoja, joten kyllähän se luonnollinen muuttoliike sieltä jossain vaiheessa alkaa käydä... Tämä on oikeastaan vaan pientä nopeutusta.

Jäin miettimään onko tällainen rakentaminen edes paloturvallisuuslain mukaista, sillä talojen väliin jäävä metrimäärä näyttää aika naftilta uuden rakennuksen kulmasta vanhaan taloon. Kuvittele asuvasi tuossa ennen ja jälkeen. Aah, ihanat avarat maisemat Aurajoelle ja tuomiokirkon torni pilkahtaa ylimpiin kerroksiin. Alimmista asunnoistakin näkee sentään esteettä pihalle. Ja sitten eräänä päivänä aletaan rakentaa. Piha vedetään täyteen ja isketään kunnon energiatulppa eteen. Nyt parvekkeelta on suora näkymä läheiseen betoniseinään ja terävä sha-energia osoittaa juuri sinuun ja kotiisi. Se ei voi olla vaikuttamatta talon asukkaisiin. He saattavatkin pian tarvita fengshui-konsultin apua...

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole kritisoida kuvissa näkyvää rakennusyhtiötä, sillä todennäköisesti he vain tekevät maksetun duuninsa. Sen sijaan haluan herätellä miettimään rakentamisen kriteereitä itse asukkaiden ja heidän hyvinvointinsa kannalta. Todennäköisesti tuollaisen energiatukkeen vaikutuksesta senioritalon asukkaat tarvitsevatkin nyt erityisannoksen laksatiiveja. Sillä tukokset elinympäristössä voivat heijastua tukoksina omaan kehoon.

Millaisia esimerkkejä sinun lähiympäristössäsi on energiatukkeista tai terävästä sha-energiasta? Miltä kuvissa näkyvä täyttörakentaminen sinusta tuntuu?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti