Sivut

sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Makuuhuoneen säännöt

Kodin tärkeimmät kohdat fengshuin kannalta ovat kodin käyntikortit sisääntulo ja eteinen sekä makuuhuone, jossa vietetään eniten aikaa. Tänään annan vinkkejä makuuhuoneharmoniaan. Näitä sääntöjä noudattamalla voit kokeilla alkaako uni maistua paremmin.

 • Sääntö numero 1: Sijoita sänky ns. kapteeninpaikalle. Se tarkoittaa ehjää seinää selän takana, josta on hyvä näkyvyys niin ovelle kuin ikkunaan. 

Kukaan ei halua tulla yllätetyksi nukkuessaan. Siksi on hyvä nähdä ovelle sängystä. Huoneeseen tuleva chi-energia on aktiivisempaa oven ja ikkunan luona, joten sängyn asettaminen ns. energian tulilinjalle oven ja ikkunan väliin voi vaikeuttaa unta. 

Sängyn sijoittaminen ikkunan alle on riskialtista puuhaa. Paitsi, että vilunväreet käyvät niskaan, niin et myöskään voi nähdä ulos. Alitajunta viestii silloin turvattomasta olosta. Jos huoneessa ei ole muuta vaihtoehtoa sängylle kuin ikkunan alla, hommaa silloin paksut verhot, jotka hoitavat vedon ja tuovat tukea yöaikaan.

Kapteeninpaikkaa tehostaa tukeva sängynpääty, johon on mukava nojailla kirjaa lukien ja maailmanmenoa miettien. Harmi vain, että Suomessa on niin huonosti kauniita sängynpäätyjä saatavilla. Tunnustan, että itselläni ei tällä hetkellä ole sängynpäätyä, sillä ne kauneimmat tulevat mielestäni Englannista ja Ranskasta ja kuljetus maksaa mansikoita. Ennemmin tai myöhemmin saan sen unelmieni sängyn tai sängynpäädyn!

 • Sääntö numero 2: Älä sijoita makuuhuoneeseen peilejä, jotka peilaavat sänkyä.

Moni nukkuu peilillisten liukuovikaappien vieressä. Tämä ei ole paras mahdollinen ratkaisu, sillä peili voimistaa energiaa ja tekee tilasta energeettisesti liian aktiivisen. Mitä suurempi peilipinta-ala, sen levottomampi makuuhuoneesta tulee. Siirrä siis peilit pois makuuhuoneesta, etenkin jos ne osoittavat sänkyä kohti. Jos et muuta voi, hanki peililiukuoviin peittävää kalvoa. Pieni peili, josta ei näy sänkyä, on ihan ok.

 • Sääntö numero 3: Makuuhuoneessa ei tulisi olla muita kuin pariskuntaa itseään esittäviä valokuvia.

Moni vuoraa makuuhuoneensa seinät pienten lasten kuvilla. Minulla on tähän hyvä vinkki: lasten kuvat pois! Pidä esillä korkeintaan omia hääkuvia tai ihania kuvamuistoja. Makuuhuone on vanhempien oma spesiaalipaikka, jonne muiden silmillä ei ole asiaa. Jos et halua, että anoppi, omat lapset tai muu suku katselee sinua kun nukut tai teet jotain muuta sängyssäsi, noudata tätä neuvoa. Sijoita lasten ja muiden sukulaisten kuvat perheen alueelle itään. Näin rauhoitat makuuhuoneen parisuhteelle ja annat sille omaa aikaa. On myös suositeltavaa antaa vanhemmille asunnon suurin makuuhuone, sillä perheen perustajat ovat pääasemassa ja heidän hyvä ja levännyt olonsa heijastuu muihinkin.

 • Sääntö numero 4: Ei töitä tai elektroniikkaa makuuhuoneeseen.

Makuuhuone on nukkumista ja amorin nuolten virittelyä varten. Valitettavasti siellä on usein oikea vapaa-ajanviettokeskus härveleineen. TV, työpiste, ompelupöytä, huoneen nurkkaan sullottu kuntopyörä tai mitä nyt oletkaan sänkysi viereen hamstrannut. Tekemättömät työsi kulkevat yöllä mielen perukoilla, jos makuuhuoneesi on liian aktiivisen toiminnan keskus. Itselläni on työpöytä makuuhuoneessa, kun ei se oikein muuallekaan sovi - siis sisustuksellisessa mielessä. Yöksi tietokoneet ja tulostimet voi kuitenkin piilottaa näkyvistä työpöydän sivukaappeihin ja jättää pöydän tabula rasaksi, valmiina uuteen päivään.

Elektroniikan suhteen makuuhuone tulisi julistaa sähkövapaaksi alueeksi, mutta eihän sitä monikaan tee. Pienin muutos, jonka voit tehdä, on siirtää kännykkä yöksi pois korvan juuresta ja kytkeä se lentotilaan. Jos herätät itsesi kännykän herätyksellä, kokeile jättää puhelin makuuhuoneen oven toiselle puolelle ja laittaa herätysäänet täysille. Ainakin joudut heti nousemaan etkä voi torkuttaa. Ellet sitten ole lahjakas nukkuja, kuten minä. 

 • Sääntö numero 5: Älä sijoita mitään painavaa sängyn päälle.

Tippuuko jotain niskaan? Onko sängyn yläpuolella kirjahylly, tauluja, valaisin, vino katto tai kenties kattopalkkeja? Ohjenuora on, että mikään ei saisi alitajuisesti painaa nukkujaa alaspäin. Roikkuva kattovalaisin sängyn yläpuolella saattaa aiheuttaa kipuja siihen kohtaan kroppaa, johon valaisin "osuu". Itse testaan tätä paraikaa: muutin makuuhuoneen järjestystä, jotta sain paremmat energiat työpisteelle. Valitettavasti nyt nukun kattokruunun alla ja minulla on koko ajan tunne, että koukistan nukkuessa vasenta jalkaani, jotta se ei jää painostavan energian alle. Testaamalla selviää niin fengshuin hyvät kuin huonotkin efektit!

 • Sääntö numero 6: Sängyn tulisi olla mieluiten puuta. Älä nuku metalli- tai vesisängyssä.

Tukeva puusänky on ihmiselle hyväksi, sillä se on luonnollinen, hengittävä materiaali. Metalli johtaa sähköä, joten sitä ei suositella sängyn materiaaliksi. 80-luvun hullutus vesisänky ei myöskään tehnyt hyvää, sillä ylenmääräistä vesielementtiä on syytä vältellä makuuhuoneessa. Jaa miksikö? Nukkuessa olemme jo muutenkin unien syvyyksissä ja liika vesi luo tukahduttavan tunnelman vesimassojen alle jäämisestä. Samaa voi soveltaa sisustukseen, ei liikaa vesiteemaa tai sinistä ja mustaa väriä sinne missä nukutaan. Sanotaan, että liika vesi makuuhuoneessa sammuttaa myös intohimon liekit. Tsihh...

 • Sääntö numero 7: Älä ahdista ketään nurkkaan.

Joskus huone on niin ahdas, että toinen joutuu nurkkaan ahdetuksi ja joutuu hyppäämään toisen yli päästäkseen sängystä pois. Tämä ei tietenkään ole parasta mahdollista fengshuita. Jos vain suinkin onnistuu, järjestä molemmille puolille sänkyä kulkureitti, oma yöpöytä ja valaisin. Aivot tykkäävät balanssista. Tasa-arvoinen suhde alkaa makuuhuoneesta.

 • Sääntö numero 8: Möröt ja roinat pois sängyn alta.

Sängyn alla ei suositella säilyttämään mitään. Vältä tunkemasta tavaraa sängyn alle, olipa sängyssä sitten vetolaatikot alla tai ei. Ihanteellista olisi, että energiasi pääsee yöllä kiertämään vapaasti sängyn ympärillä, myös sängyn alla. Siispä liian umpinainen tai matala sänky torppaa energian kulun. Yleensä jenkkisängyt ovat niin lähellä lattiaa, että pelkkä siivoamisen ajatteleminenkin tuo hien otsalle, koska koko sänky on siirrettävä. Jos taas kippaat sängyn aluslaatikoihin kaiken mahdollisen, nukut selvittämättömien asioiden päällä.

 • Sääntö numero 9: Valitse levollisia värejä. 

Ei ihme, että beige ja vaaleansininen rulaavat makuuhuoneiden värityksissä, sillä kirkkaita värejä ei suositella makuuhuoneeseen. Ne ovat liian yangmaisia, aktiivisia ja käyvät silmille. Valitse omaa mieltä rauhoittavia sävyjä ja jätä tujut tapetit muihin huoneisiin.


 • Sääntö numero 10: Pehmeätä ja pyöreää.

Kaikki terävät nurkat ja osoittelevat huonekalut lähettävät sha-energiaa, eli ne tökkäävät sinua silmään kun nukut. Tarkista osoittaako makuuhuoneessa mikään sinua kohti, esimerkiksi vaatekaapin reuna. Jos se tuntuu unenpöpperössä ikävältä kun siihen törmää, niin se on huono valinta. Valitse pyöristettyjä huonekaluja etenkin makuuhuoneeseen. Muista, että ihmisessä ei ole yhtään suoraa viivaa. Olemme harmoniassa pehmeiden muotojen kanssa ja jos kaikki huonekalut ovat laatikkomaisia ja teräväkulmaisia, se voi pidemmän päälle ruveta ärsyttämään.

Alla olevassa kuvassa moni makuuhuonesäännöistä toteutuu: sängyn alle jää energian menevää tilaa, väritys on rauhallinen, sänky on kapteenin paikalla ja se saa tukea sängynpäädystä. Lisäksi massiivinen kristallikruunu ei sijaitse sängyn yläpuolella. Sängyn molemmilta puolilta on pääsy vällyjen väliin eikä seinällä olevissa valokuvissa näytä olevan pälyileviä sukulaisia. Ainoa arveluttava asia on sängyn yläpuolella oleva ornamentti-peili, mutta jos se on tukevasti seinässä kiinni, eikä uhkaa tippua niskaan kesken parhaiden unien, annamme sillekin synninpäästön.

Kauniita talviunia kaikille!

Kuva: Pinterest - KnowFengShui.com

1 kommentti:

 1. Mielenkiintoista luettavaa. Teija vinkkasikin sinusta ja nyt innoistuin vieläkin enemmän. Huomasin, että tietämättään on näitä kohtia toteuttanut makuuhuoneessa. Muutama kohta silti on vielä tekemättä osa tiedostamatta ja osa pakosta väliaikaisesti.
  Kiva lukea tällaisia vinkkejä ja huomaa kyllä itsekin, että esim näissä makuuhuonee vinkeissä on kyllä perää ja tulee nukuttua paljon levollisemmin.

  VastaaPoista