Sivut

sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Fengshui-ravintolan antia

Ehkä Suomen syrjällä, savolaisen kylän raitilla syntyneenä en ollut tullut edes ajatelleeksi, että fengshuin mukaan sisustettuja ravintoloita ylipäätään on olemassa. Aasiassa varmaan kyllä, ja jenkeissä, mistä löytyy oma teemapuisto joka lähtöön, mutta että ihan Keski-Euroopan sydämessä, kuten Prahassa. Tämän ihmeen löysi mieheni juuri minua varten ja pääsin kokemaan omin silmin ja aistein miltä tällainen miljöö oikeasti tuntuu.  

Prahan vanhassa kaupungissa Stare Mestossa sijaitseva kasvisravintola Maitrea on ottanut lähtökohdakseen harmonisen sisustuksen ja kokonaisvaltaisen elämyksen tukemaan ruoan nauttimista ja seurustelua. Oikeastaan ruoka jäikin vähän sivuseikaksi kun ihastelin ravintolan kurveja. Täällä on ymmärretty, että kulmikas ympäristö saa ihmisenkin kulmikkaaksi, teräväksi ja puolustusasemiin. (Olin kerran Turussa eräässä nimeltä mainitsemattomassa ravintolassa, jossa koko ajan sai kolhia itseään pöydän kulmiin, kun kulkuväylät oli tukittu ja muutenkin paikka oli täynnä visuaalisia piikkejä ja osoittelevia oksia. Lisäksi vessan lattialla oli outo lammikko. Siellä olisi niin tarvittu fengshuita!) Jos kaikki sen sijaan on pyöreää, pehmeälinjaista, kaarevaa ja kaartuvaa, vähän niin kuin äidin hellässä huomassa, niin ihminenkin rentoutuu ja heittää viihteelle, hellittää arjen vastakkainasetteluista. Kulmikkuus on niin last season!

Ravintolassa oli paljon mittatilaustyönä tehtyä sileää puupintaa, jota teki mieli sivellä, tietenkin kynttilöitä ja orgaanisen muotoisia valaisimia sekä paljon punaista, syliinsä sulkevaa väriä. Valaistus oli pehmeää, mutta riittävää (inhoan sitä, kun joidenkin ravintoloiden silmiin paistavista valoista tulee päänsärkyä). Lattia oli muodostettu luonnonkivistä ja suihkulähteen solina ja kosteus sopi tunnelmaan kuin nakutettu. Tarjoilijoilla oli jeesus-sandaalit ja hyväntuulinen asenne. Joka puolella oli buddha-patsaita tai maalauksia buddhista. Menussa oli paljon tutkittavaa. Täydellistä kaikesta teki vielä Prahan hintataso, joka näinkin tasokkaassa ravintolassa oli puolet Suomen hinnoista. Tästä huolimatta en kyennyt ottamaan enää jälkiruokaa, sillä antipasto-lautanen ja kasvisburgerini olivat täyttävästä päästä.

Koko rakennuksen entisöinnissä ja ravintolan suunnittelussa on käytetty paikallista fengshui-arkkitehtia. Projekti kesti peräti kolme vuotta, mutta hiljaa hyvä tulee - ajatus, jota oikeastaan pitäisi alkaa viljellä jokapäiväisessä elämässä ihan kaikkeen tekemiseen. (Eikä ihan vähiten suomalaisessa rakennuskulttuurissa, jossa tehdään sutta niin nopeasti kuin ehditään... Jos jostain haluaisin luopua fengshuin nimissä, niin tehokkuusajattelusta. Mutta tämä aihe täytyy laittaa sulkeisiin ennen kuin närkästyksen mopo karkaa käsistä...) Ravintolan kokonaisuus oli toimiva ja mielestäni oikeasti fengshuimainen. Vaikkeivat buddhat fengshuihin kuulukaan, ne antoivat paikkaan mukavasti zen-lisämakua. Tänne täytyy tulla uudestaan - maistelemaan listalta muita aitoja makuja ja ennen kaikkea rentouttavan tunnelman takia. Milloinkahan Suomeen avataan ensimmäinen fengshui-ravintola?


Täältä voit katsella lisää kuvia ravintolasta ja tutkailla menua sillä silmällä, jos olet menossa matkalle Prahaan:

http://www.restaurace-maitrea.cz/en_home.htm

Valaisinten orgaaninen muoto toi mieleen merestä poimitut simpukat.

Kyllähän ravintolassa oma suihkulähde täytyy olla - fengshui-ravintolassa ainakin.

Lupa viihtyä.

Pyöreitä linjoja kaikkialla.

Kotilo vai näkinkenkä? Vai merihevonen? Jotain hyvin merellistä tässä valaisimen muodossa.

Puusepälle on ollut töitä. Näitä tuoleja ja penkkejä ei ole ostettu marketista, vaan niitä on työstetty selvästi ammattitaidolla ja rakkaudella.

Taivaasta sataa luonnonkiviä.

Pieni ravintola-alttari. Täytyyköhän tähän jättää uhrilahjoja?

Tippirahat voi varmaan antaa näinkin.

Seinämaalaukset sopivat asuni väriin.


Tässä nurkassa löhötessä saattaisi mennä drinkki jos toinenkin.

Kuin Tuhannen ja yhden yön tarinoista.

Portaikko oli hivelevää puusepäntyötä.

Joko pääset fengshuin tunnelmaan?

Jos kävelet tästä ohi, astu ihmeessä peremmälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti