Sivut

lauantai 12. marraskuuta 2016

Kiinteistöjen keskellä

Leikittelin varakasta asunnon ostajaa tässä viikonloppuna, lähinnä muita velvollisuuksia vältellessä. Otin esille netin asuntotarjonnan ja laitoin hintanupit reteästi todellista isommalle. Ajattelin, että nyt en anna hinnan yhtään estää unelmointiani.

Tärkeimpänä kriteerinä oli ehdottomasti asunnon pohjapiirros, ja jos sitä ei jostain syystä edes esitelty, siirryin seuraavaan. Nyt halusin katsastaa kuinka monta täydellistä fengshui-asuntoa on tarjolla omalla paikkakunnallani. Ympäristöä ja asunnon istumaa lähimaastossa on netin kautta vaikea havainnoida, mutta pohjapiirroksesta näkee heti, onko asunnossa puuttuvia alueita tai lisäosia. En enää halunnut mitään puutetta elämääni, joten metsästin tietysti neliötä tai suorakulmiota ilman puuttuvia kulmia. Jos satuin törmäämään kelpoyksilöön, jossa oli täydellinen pohja, jokunen lisäosa erkkerin tai parvekkeen muodossa ja vielä tilava eteinen ilman tuulitunnelia vastapäisestä ikkunasta ulos, niin hihkuin löytämisen ilosta. Tuonne voisin muuttaa! Mikäköhän ilmansuunta ja elämänalue tuolla on saanut lisäruiskeen fengshui-onnea? Tajuavatkohan asukkaat, että heillä on käynyt muita parempi tuuri? Vai ovatko he jo hyödyntäneet asunnon potentiaalin täyteen mittaansa ja etsivät kasvulleen nyt uutta alustaa?

Samalla kun kiinnitin huomiota pohjaratkaisuihin, totesin, että ammattimaisesti stailatut kämpät kyllä erottuvat suuresti joukosta, niin vaalean karsittuja ja samanhenkisillä tavaroilla ripoteltuja ne ovat. Toisessa ääripäässä olivat suttuiset pienet kuvat, joissa ei edes esitelty kaikkia huoneita. Asukkaan omaisuus saattoi olla niin massiivinen, että itse asuntoa ei nähnyt tavararunsauden alta. Sellaista asuntoa ei kovin mielellään mene edes katsomaan. Roinaenergia kun hyökkää päälle jo ruudun välityksellä. Ei ihme, että stailatut kämpät myydään nopeasti, niiden puhtoiseen interiööriin on helpompi kuvitella itsensä asumaan. Noin siistiä minunkin elämäni voisi olla... Siis ilman näitä lapsia, koiria, kissoja, lemmikkimarsuja, harrastevälineitä, muumimukikokoelmia ja parhaat päivänsä nähneitä, mutta rakkaita huonekaluja.

Jokunen aika sitten pohdin puolivakavissani puolipäivää, että pitäisikö ruveta kiinteistönvälittäjäksi - sellaisia kun oltiin koulutukseen etsimässä. Vaikka työ on pelkästään provisiopohjaista, niin en ole kuullut köyhistä kiinteistönvälittäjistä - tai sitten alalla on survival of the strongest -tyylinen karsintakilpailu. Jos et pärjää, ovi on tuolla.

Mitäköhän siitäkin tulisi, jos fengshui-konsultti toimisi samalla asunnonmyyntibisneksissä? Kaikki asiakkaat haluaisivat tietysti tietää, että onko täällä otolliset fengshuit ja siinä saisi sitten kiemurrella ja kaarrella, kun näkisi asunnon kaikki epäkohdat. "No täällä on kyllä nuo puuttuvat osat ura-, terveys- ja ihmissuhdealueella, mutta lataa vaan paikat täyteen kristallipalloja ja tuulikelloja, niin etteköhän te jotenkin pärjää. Ja jos ette pärjää tai jos polut isännän kanssa erkanevat, niin katsotaan teille sitten oikein ajan kanssa sellainen sopiva fengshui-kämppä. Tai kaksi."  

Ihanteellisinta asiakaspalvelua olisi tietysti ottaa välitettäväksi vain niitä hyvän fengshuin asuntoja ja katsoa vielä asiakaskohtaisesti jokaiselle omat suotuisat ilmansuunnat ja varmistua, että oikea koti löytää oikean ottajan. Silloin olisin varsinainen fengshui-välittäjä, kultaakin kalliimpi kimpale asuntomarkkinoilla. Jokaisen asunnon kohdalla tekisin laskelmia ja tarkistuksia, että olisiko tämä asunto vieläkin parempi minulle itselleni (kröhöm!) vai raaskisinko laskea sen käsistäni eteenpäin.

Alkaakin kuulostaa muuten aika hyvälle! Mikä voisikaan myydä asuntoa paremmin kuin todiste siitä, että täällä on parasta mahdollista fengshuita (ja ostajalle energianpuhdistus kaupan päälle). Oikeastaan näen tässä vain yhden olennaisen ongelman: nimittäin todella hyvien fengshui-asuntojen vähyyden. Jo yhden aamuyölle venyneen katsauksen perusteella voi sanoa, että ongelma-asuntoja on noin 80-90 % ja niitä helmiä siellä seassa vain kourallinen. Melkein kaikkiin tulee puuttuvia kulmia, isoja tai pieniä. Pienellä pintaremontilla ei saada pohjapiirrosta venytettyä harmonisiin mittasuhteisiin niin, että kaikki elämänalueet ovat tasapuolisesti edustettuina. Haluaisitko sinä, että hyvinvointi- ja vaurausalue puuttuu lähes kokonaan? Niin ajattelinkin. Yhtä huonosti menee, jos ura- tai mainealue osuu vessaan - veikkaan, että ylennystä on turha odottaa, kun chi-energia karkaa putkea pitkin.

Siinä missä vanhat charmantit kivitalot on jotenkin inhimillisesti ja elämänmakuisesti rakennettu, ne harvoin ovat aivan säännönmukaisia. Muutama mojova erkkeri saattaa osua kohdallesi (lottopotti!), mutta ainakin läpitalon asunnot harvoin ovat tasaisia pötkylöitä, vaan ne suippenevat toista puolta kohti, jättäen jälkeensä puuttuvia osia pohjaratkaisuun. Ja paljon parjatut laatikkotalot taas voivat joskus olla ilahduttavan kantikkaita: neljän tasamittaisen seinän sisälle on mahdutettu kaikki toiminnot. Jos hyvin käy, pieni parveke muodostaa onnea tuovan lisäosan.

Se mitä asunnon sisällä tapahtuu, on oma seikkansa, mutta kaikkein tärkeintä fengshuita onkin oikeastaan se, mitä kodin ulkopuolella on. Löytyykö suojeleva kilpikonna talon takaa, avautuuko eteen feenikslinnun mentävä aukko? Onko veden tai teiden tuomaa energian virtausta? Onko olo turvallinen ja suojattu kuin äitikarhun sylissä? Sitä tutkimaan fengshui alunperin syntyi.

Empiirinen tutkimukseni myytävien asuntojen maailmaan sai aikaan pari ihastusta ja dollarinkuvien pyörimistä silmissä. Ai 500 000 eurolla saisi tuollaista Turun keskustassa! No 50 senttiä mulla on jo lompakossa "käsirahaa". Tuo asunto taas on kolme kertaa kalliimpi kuin omani, lähes samankokoinen ja vaatii täydellisen remontin. Mitä, pesutuvan käyttö maksaa euron per tunti! Oma asunto tuntuikin taas aika luksukselta neutraalinsävyisine kylpyhuoneineen ja toimivine pohjaratkaisuineen. Puhumattakaan siitä, että olen pessyt pyykit ilmaiseksi taloyhtiön pesutuvassa viimeiset 12 vuotta.  

Asuntoilmoituksia katsellein silmin näkee omankin kodin hetken ajan hieman ulkopuolisena. Ehkä nuo verhot eivät näyttäisi kovin hyviltä myynti-ilmoituksessa. Tavaraa pitäisi karsia ja roudata kellariin, jotta tännekin saataisiin "myyvä tyhjyys". Olenkin vakavissani harkitsemassa lattioiden uusimista. Potentiaaliset ostajat eivät kiinnittäisi huomiota muovimaton kupruiluun vaan seesteiseen tunnelmaan. Itsekin voisin upgreidata elämyskokemustani täällä asumisesta. Eteisen ehostamiseen on mietinnässä pari jippoa myös. Olenkin todennut olevani liukumassa kohti hajutonta ja mautonta sisustamista monen värikylläisen vuoden jälkeen, ikään kuin stailaan jo asuntoani myyntiä varten karsimalla siitä liikaa persoonaa.

Ja tänäänhän on taas lottomiljönäärien leipomisen aika! Että laitetaanko sitä halvinta laminaattia vai parhainta parkettia. Vai tuleeko äkkilähtö asuntokaupoille - fengshui-vinkkien avustamana tietysti.
Tässä potentiaalinen pohjaratkaisu - ei puuttuvia osia, vaan pelkkää plussaa! Melkein jo muuttaisin.
Tieto lisää tuskaa. Nimittäin fengshui-mielessä tässä asunnossa on aikamoisia haasteita. Liian suuri lisäosa olohuoneessa sekä ulko-ovelta avautuva näkymä suoraan keittiön ikkunasta ulos. Vesipiste ja liesikin riitelevät vierekkäin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti