Sivut

perjantai 11. marraskuuta 2016

Keittiö-fengshuita ja alitajunnan viestejä

Näin tässä yhtenä yönä varsinaisen fengshui-unen. Siinä pitkään lasta yrittänyt ja lopulta siinä onnistunut tuttavapariskunta oli ostanut lapsen myötä uuden asunnon. Kun näin, että asunnossa oli uuni aivan ulko-ovea vastapäätä, heti samassa huoneessa, sain ahdistuskohtauksen ja pidättelin kyyneleitä. Tajusin, että nyt joku tästä perheestä kuolee, ja todennäköisemmin se on joko vauva tai sen äiti.

Kävi ilmi, että talon alla oli myös vanha, käyttämätön juna-asema tunneleineen. Mietin, että tänne kyllä tarvittaisiin fengshui-konsultointia, ja siinä samassa perheenisä sanoikin, että voit toki antaa neuvoja. Ilmansuunnat täytyy ottaa selville, mietin. Lähdenkin tästä heti hakemaan kompassiani, palataan pian asiaan!

Herättyäni mietin, että mitä ihmettä - kuinka joku voisi olla hengenvaarassa, jos uuni on ulko-ovea vastapäätä? Katsotaanpas tarkemmin, saadaanko tästä revittyä mitään oikeaa keittiöfilosofista analyysiä.

Fengshuissa uuni on keittiön pääelementtejä ja siitä on pidettävä hyvää huolta, koska se symbolisesti ruokkii koko perheen. Uunia sanotaan myös "keittiöjumalaksi" vanhan kiinalaisen tarun mukaan. Jos et halua niinsanotusti laittaa kaikkia munia yhteen koriin, niin käytä lieden levyjä tasapuolisesti vahvistamaan lieden ruokkivaa energiaa.

Keittiöön kertyy herkästi sekasotkua, tiskiä, roskia, ruoanjämiä ja muita elämänmerkkejä. Jääkaapin vähemmän houkuttelevat tuoksahdukset, tahmeat mysteeriläikät ja hedelmissä pörräävät banaanikärpäset, nuo ikiliikkujat, käyvät välillä kaikkien keittiössä vierailulla. Kunhan kaaos ei jää pysyväksi ja välillä näytetään rätillä kaapin paikka, niin jäädään fengshuissa plussan puolelle. Kaikenlainen lika, pöly, tasoilla seilaava tavara ja käytössä kulahtaneet kattilat ja pannut alkavat painaa energiatasoja alas. Chi tykkää puhtaudesta ja siisteydestä, kunnon hygieniapassimalliin. Katso siis, etteivät roskat, biojätteet ja kierrätysastiat ole ruoanvalmistuksen välittömässä läheisyydessä.

Moni ei ehkä tiedä, että keittiöstä löytyy kaksi vastavoimaa, vähän kuin taistelevat virtaset tai itämaisemmin yin ja yang. Nimittäin lieden, uunin, lämmön ja ruoanvalmistuksen tulienergia vastakohtanaan veden ja viemäreiden vesienergia. Siksi viimeistään keittiöremontin yhteydessä kannattaa varmistaa, että uunin ja vesipisteen väliin jää riittävästi tilaa. Älä myöskään sijoita tulta ja vettä vastakkain esimerkiksi vastakkaisilla työtasoilla niin, että ne ottavat koko ajan matsia. Jos nyt sitten toteat, että huono homma, siinähän ne ovat vierekkäin tai vastakkain, niin kokeile tyrkätä väliin vähän puuta hillitsemään vastakkainasettelua. Puinen tarjotin tai alusta, yrttiruukkuja tai jotain vihreää taltuttaa riitapukarit. Rohkeimmat voivat kokeilla kristallipalloa tai maaelementtiä esimerkiksi kivitason muodossa, kuten Kathryn Weber suosittelee.

Tässä keittiössä tuli ja vesi on erotettu puisella leikkuulaudalla ja yrttiruukuilla. Kuva: Pinterest.

Puuelementtiä voi lisätä keittiöön näin hurmaavalla tavalla. Kuva: Pinterest / Home Furniture.


On suositeltavaa, että kokilla ei ole selkä ovea päin, vaan että tämä näkee sisääntulijat. Ehkä alitajuinen vaara yllätetyksi tulemisesta lisää keitoksiin oman vienoisen mausteensa. Sanotaanhan, että ruoanlaittajan tunteet ja tunnelmat vaikuttavat suoraan ruokaan, sen makuun ja onnistumiseen. Ja kokeilepa syödä, kun olet vihanpuuskan tai surun vallassa. Mikään ei oikein maistu miltään. Kokemuksesta voin sanoa, että menee hyvät lasagnet hukkaan, jos riitelee juuri ennen ruokailua. Jos kuitenkin kokkaat selkä kohti huonetta, niin apuna voi käyttää jotain kiiltävää esinettä, metallikattilaa tai muita heijastavia pintoja, jotka ilmiantavat lähestyvät ihmiset. Toinen vaihtoehto on laittaa keittiön oveen kahisevat helmi- tai bambuverhot, ellei peräti ripusta helisevää tuulikelloa ovensuuhun. Saattaa tosin ärsyttää, jos perheenjäsenillä on tapana eksyä keittiöön yöllä juomavettä hakemaan ja kilkatus herättää koko talon.

Jos oikein fengshui-hifistellään, niin parasta olisi, että uuninluukku avautuu kokkaajan omaan suotuisaan ilmansuuntaan. Tarina ei kerro, mitä tehdään, jos kokkeja on enemmän kuin yksi, mutta ehkäpä silloin pääkokki saa parhaan uunin suunnan ja lopuille valitaan otolliset istuinsuunnat ruokapöydässä. Itselläni uuni aukeaa epäsuotuisaan suuntaan, ja vaikka olisinkin keittiöremontin aikaan tiedostanut tämän, niin en tiedä olisinko kuitenkaan saanut sitä sijoitettua paremmin. Jotenkin tämä ei tunnu mielestäni ihan siltä kaikkein tärkeimmältä fengshui-neuvolta, etenkään jos ruoanlaitto ei ole intohimoinen, jokapäiväinen harrastus (mitä se henk. koht. ei tod. ole). Mutta jos olet rakentamassa uutta taloa tai vaikka remontoimassa vanhaa ja pistät kaiken mullin mallin, kuten huonejärjestyksen, niin miksi et varmistaisi keittiöonnea fengshuin avulla? Luukut kaakkoon vaan - jos se siis sattuu olemaan suotuisa suuntasi.

Entäs se uni, josta tämä kirjoitus sai alkunsa? Voiko ulko-oven ja keittiön uunin kohtaamisella olla jotain negatiivista vaikutusta? Vai mistä tämä alitajuntainen viesti oikein pulpahti? Ainakin kohtaava energia on voimakasta, sillä ulko-ovi on chi-energian pääväylä asuntoon ja sanotaan, että keittiössä chi-energia tulee huoneeseen uunista (kuulostaa vähän samalta kuin että joulupukki tulee sisään takasta...) Kun nämä kaksi chi-energian väylää asetetaan vastakkain, efekti lienee sama kuin jos laittaisi peilin ovea vastapäätä: se kimmahtaa siitä takaisin ulos. 

Ulko-oven ja keittiön vastakkainasettelu voi johtaa myös muihin yllättäviin ongelmiin. Jos heti kotiintullessa näet ensimmäisenä keittiön, ruokailu alkaa pyöriä mielessä ja suuntaat todennäköisesti ensimmäiseksi jääkaapille jotain pientä haukkaamaan. Tällaisissa kodeissa asukkailla saattaa olla myös ongelmia syömisen kanssa: joko sitä mätetään kunnolla tai sitten lipsahdetaan syömishäiriön, kuten anoreksian puolelle. Tasapainoa voi olla vaikea saavuttaa. Jos kärsit ärtyvän suolen oireyhtymästä, keliakiasta tai muista suolistotapauksista, tarkista mikä on näkymä ulko-ovelta keittiöön.

Uneni varoittava esimerkki varmaankin viittasi tähän: se, mitä asunnossa on aivan ulko-ovea vastapäätä, määrittää osaltaan asunnon energioita. Peilin kautta chi-energia ponnahtaa pois, avoimen ikkunan tai takaoven kautta se kulkee suoraan läpi ja wc- tai keittiöviemärin ollessa vastassa, se sukeltaa viemäriin. Lisätään tähän myös se uuni, eikä unohdeta rappusia yläkertaan. Jos eteisessä on vastassa heti portaat ylös, chi-energia juoksee ne kaksi askeletta kerrallaan eikä alakertaan jää paljonkaan happea. Kaikissa kyseisissä tapauksissa kuitenkin chi-energiaa häviää eikä se jää kiertelemään asuntoon. 

Entä unessa esiintynyt metroasema asunnon alla? Ensin vähän hymähdyttää tämä visio, mutta se voi olla totisinta totta uusissa lähiöissä, jotka on rakennettu metro- tai juna-aseman päälle. Ja kantakaupungeissa metrolinjat vipeltävät kadun alla poissa silmistä. Jos asuintalo sijaitsee tällaisessa paikassa, jossa on tyhjää alla, katsotaan, että sekin vaikuttaa alitajuisella tasolla. Jos sattuu onnettomuus, mitä tapahtuu? Jos asuu maanjäristysalueella, huoli on ihan todellinen. Kun maa pettää jalkojen ja talojen alla, elämä sortuu. Siksi fengshui neuvoo rakentamaan talon jykevälle maaperälle. Sitä ei pääse Iso Paha Susi puhaltamaan kumoon.

Sama pätee myös talon alla sijaitseviin parkkialueisiin ja -luoliin. Se on kyllä kätevä ja näpsäkkä keino saada autot siivottua pois näkyvistä, mutta tosipaikan tullen voipi käydä huonosti. En toki halua luoda huonosti nukuttuja öitä kenellekään ja lietsoa huolta. Fengshuin mukaan vaan epävarmuustekijät, olivat ne sitten todellisia tai kuvitteellisia, luovat symbolista pelkoa ja stressiä asukkaan elämään. Kun kaikki nämä mahdolliset alitajuiset stressitekijät eliminoidaan, saadaan fengshuin kannalta ihanteellinen asuinympäristö. Parkkiluolia tullaan rakentamaan jatkossakin, joku aina tulee asumaan metroväylän yläpuolella ja joissakin paikoissa itse maaperä antaa periksi muutoksille. Turun jokirannan savinen maaperä tuonee asukkaille oman jännitysmomenttinsa, siitä toriparkista nyt puhumattakaan. Ja seuraavaksi ajatus juoksee Amsterdamin lukuisiin asuntoveneisiin! Siinähän on pelkkää vettä jalkojen alla. Vähän kuin vesisängyssä makaisi kaiket yöt. Onneksi oikeista vesisängyistä on päästy jo eroon, ne olivat fengshui-kauhistuksia numero yksi. Ties mitä lillui selän alla, kun elämältä symbolisesti puuttui pohja.

Yhteenvetona voisi sanoa, että kukaan tuskin kuolee siihen, että uuni on ovea vastapäätä tai jos omasta (alitajunnan) kellarista löytyy pimeä ja hylätty juna-asema (hmm, Freud varmaan yhdistäisi tämän unen käyttämättömiin munanjohtimiin ja vähäiseen kiinnostukseen lastenhankintaa kohtaan). Mutta palataksemme fengshuihin, vakaa maa jalkojen alla niin fyysisesti kuin symbolisesti ja lupsakka, raikas chi-energiankierto kotona, siihen tulisi pyrkiä, niin keittiössä kuin kellarissa. Onpa vetiset paikat tässä makuuhuoneessa! Nyt on pakko sanoa, että karseeta fengshuita. Sori.

Kuva Rebelwallsin instagram-tilistä ja tapetti Rebelwalls.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti