Sivut

perjantai 24. helmikuuta 2017

Sänkypeliä

Fengshuissa on useampikin sääntö siihen, miten pariskunnan pitäisi sänkyynsä asettua. Eli onko naisen paikka oikealla vai vasemmalla puolella, oven vai ikkunan puolella, alla vai päällä. - Huijasin juuri, ei tuohon viimeiseen ole fengshuilla mitään sanomista!

Mutta kahteen edelliseen skenaarioon kyllä. Yhden ohjeistuksen mukaan pariskunnan vahvempi osapuoli ottaa paikkansa huoneen oven puolelta, jolloin hän on valmiina suojelemaan heikompaa. Huomaa, että tässä ei määritellä välttämättä juuri miestä vahvemmaksi ja naista heikommaksi. Nykyään kun nainen voi määrätä kaapin paikan siinä missä mies saa päättää missä järjestyksessä työkalulaatikon sisältö autotallin perukoilla on. Mahdollista on tietysti sekin, että toinen on sairauden heikentämä ja tarvitsee erityishoivaa. Mutta stereotypian mukaan mentäessä mies katsotaan puolustajaksi ja nainen puolustettavaksi. Siitä, mitä nämä utopistiset hyökkäykset makuuhuoneen ovesta sisälle ovat, ei ole tietoa, mutta kyseessä on ehkäpä enemmän psykologinen, evoluutiokehitykseen liittyvä tekijä. Jotain sieltä voi tulla, jos ei lunta tupaan, niin jotain painajaismörköjä ainakin, itkevä lapsikatras, viikonloppuvieraita tai peräti anoppi herättelemään. Uhkaavaa meininkiä.

Toinen teoria lähestyy asiaa eri tavalla. Nimittäin siinä sängyn vasen puoli nimetään lohikäärmeen alueeksi ja oikea puoli tiikeriksi. Entä missä muut astrologisen kartan eläimet? Ehkä ne nukkuvat sitten lastenhuoneessa... Parisänkyyn kun ei lohikäärmeen ja tiikerin lisäksi ole kyllä muilla enää asiaa. Omalta kannaltani tosi kätevä, kun astrologinen karttani on pelkkää tikrua ja tulenheittäjää täynnä. Voin loikoilla vinoittain tai vallata koko sängyn ja olen omalla reviirilläni!

Jos katsotaan tarkemmin mihin tämä sänkykamarin eläimellisyys perustuu, niin neljän eläimen teorian mukaan sängyn (ja koko asunnon/talon) takana on mustan kilpikonnan tuki. Tätä symboloi itse sängyn takana oleva seinä ja sängynpääty. Mitä tukevampi seinä ja mitä jykevämpi ja korkeampi pääty, sen parempi. Jalkopäähän jätetään punainen feeniks-lintu lentelemään, toivoen, että jaloille on riittävästi ojentumistilaa eikä katse törmää heti kaappiin. Vasemmalle puolelle asettuu nukkumaan vihreä lohikäärme "korkeampine kumpuineen" ja oikealle jää vahtiin valkoinen tiikeri nukkuen katkonaista koiranunta. Tällainen tilanne meillä kotona on, mutta fengshui-arkkitehti Kristiina Mäntynen vinkkaa, että nukumme kungfutselaisen opin mukaan väärinpäin, sillä lohikäärmeen paikka vasemmalla on miehelle ja tiikerin paikka oikealla naiselle. Kaipa se perustuu siihen lohikäärmeen voimaan perheenpäänä, tiikerin jäädessä vähän aamutossun alle. Jos aihe kiinnostaa enemmän, Kristiina järjestää sänkykamarifengshui-viikonloppukursseja muutaman kerran vuodessa, jossa asiaan pureudutaan tarkemmin.

Kolmas sääntö on: tutki makuuhuoneesi ja parisuhteesi dynamiikkaa ja kokeile itse. Olen huomannut hakeutuvani yleensä nukkumaan ovesta kauimmaiseen nurkkaan ja mieheni on jäänyt "ovensuuhun". Tällöin ei ole ollut väliä sillä kummin päin itse sängyssä maataan, vaan nimenomaan oven ja ikkunan suhde sänkyyn on ratkaissut. Toinen asia, joka tulee käytännön kautta, on tietysti se kuka ravaa vessassa koko yön tai kummalla on aikaisemmat aamut tai myöhäisemmät illat. Meillä on luontevaa, että yötöitä tekevä mies nukkuu oven puolella - vaikka se tiikerin, eli altavastaavan, puoli onkin. Minä joka nukun kuin tukki enkä liikahda ennen kuin herätyskello alkaa kilkattaa, voin levätä häiriintymättä kauempana ovesta, sillä vessamatkoihin en öitäni kuluta. Olemme yrittäneet nukkua myös toisinpäin, mutta se ei jotenkin luonnistu ja tuntuu oudolta. Lomamatkalla satunnainen vaihtelu ei tuota ongelmia, mutta yleensä tosiaan suuntaan sinne turvallisempaan nurkkaan. Lohikäärme minussa kaipaa kuitenkin suojelusta pahalta maailmalta.

Sen olen huomannut, että nukun makuuhuoneen ovi auki paljon levottomammin, sillä siellä se psyyke pelkää taas jotain odottamatonta. Mies taas haluaisi jättää oven auki, jotta happi kulkee. Tästä saatetaan muissakin perheissä kisailla, että kuka määrää makuuhuoneen oven paikan. Paras makuuhuonevinkkini on kuitenkin yksinkertainen: hyvä sänky, joka takaa tukevat unet ja paljon tilaa pään päälle, ettei sieltä vaan tule päänvaivaa kaappien, hyllyjen, lamppujen tai taulujen muodossa. Silloin ei tarvitse hereilläkään ottaa niin paljon matsia roolijaosta, kun on yön aikana rauha maassa. 

Suloisia unia, nukuitpa millä puolella sänkyä tahansa!


Aika monessa tämänkaltaisessa sänkykuvassa naisen paikka on merkitty vasemmalle lohikäärmeen puolelle - ehkä naiset tosiaan määräävät sängyn paikan!

Kuva: www.zygocity.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti