Sivut

maanantai 9. lokakuuta 2017

Metallin syksyistä säihkettä

Kuukausittaisessa fengshui-blogihaasteessa, johon osallistun kahden muun kirjoittajan kanssa, ollaan päästy aiheeseen numero kaksi, joka on fengshuin viiden elementin teoriasta poimittu ajankohtainen syksyn metallienergia.

Fengshuissa jaetaan vuodenajan kierto viiden eri elementin perusteella näin: tuliseen kesään (paitsi Suomessa), maalliseen loppukesään (kesäkilot on kerätty ja massa vie maata kohti), metalliseen syksyyn (aika painaa taas duunia kolikoiden ja kahisevan eteen), vetiseen talveen (räntää ja sohjoa loputtomiin) ja puiseen kevääseen (eikö tämä harmaus ikinä lopu ja vaihdu vihreyteen?). Kiinalaisilla taitaa tosin olla hieman optimistisempi käsitys viiden elementin merkityksistä ja kierrosta erilaisen ilmastonsa myötä. Meidän on tyytyminen tähän.

Metallielementin aikaa on vuorokauden kierrossa ilta, jolloin aurinko on laskenut länteen, metallin omaan ilmansuuntaan. Metalli liittyy myös elämän ehtoopuoleen: aikuisuuden hehku ja loisto on läpieletty ja nyt valmistaudutaan keräämään paketti kasaan talvea ja loppuelämää varten. Ei siis ihme, että syksyssä on melankoliaa, elämän kesästä luopumisen tuskaa.

Numeroista 6 ja 7 kuuluvat metallin alaisuuteen, sillä länteen sijoittuva nuorimman tyttären seiska-alue on nimeltään "pieni metalli" (siroa ja taivuteltavaa korumetallia, kuten nuoren tytön ailahteleva mieli) ja luoteen kuutosalue tunnetaan maskuliinisena perheenisän "isona metallina" (kuten raskas metallipalkki tai isän järkähtämätön päätös, josta ei enää keskustella). Olisitko arvannut, että metallista on näin moneksi?

Fengshuissa metallia ovat kaikki kaarevat ja pyöreät muodot, joita löytyy kotona esimerkiksi maljakoista tai lampunvarjostimista sekä itse ihmisestä. Väreistä valkoinen, harmaa ja kaikki trendikkäät metallisävyt luetaan metallielementtiin. Myös kiiltävä marmori ja muut kovat heijastavat kivipinnat menevät fengshui-kartoituksessa metallin puolelle. Kiiltovalkoinen kalustus keittiössä edustaa siis metallienergiaa, teräksisine tiskialtaineen ja kivitasoineen.

Syksyinen opiskelutohina, koulutuksen arvostus ja kerätty tietotaito tuovat nekin elämään metallia, joten suomalaiset ovat hyvin metallienergiassa kiinni. Uudet talommekin ovat usein metallirakenteisia, lasilla pinnoitettuja. Melkein voisi sanoa, että fengshuin kannalta tarkasteltuna suomalainen elämänmeno on liiankin metallista, insinöörimäisen tarkkaa, jäykkää ja joustamatonta, etenkin jos siihen lisätään vielä valko-harmaa sisustus. Mutta siksi meillä on sauna ja saunajuoma, että edes jotenkin saadaan sisäinen metallitanko sulamaan, jos kesän lämpö ja tulienergia ei ehtinyt helliä niveliä ja pehmittää lihaksia. Kun ei sinne kokkoonkaan voi jäädä asumaan, vaikka mieli tekisi.

Lähes olemattoman kesäkauden jälkeen hyppäämme siis suoraan jalat edellä metalliin - tarkemmin sanoen metallin värisiin kenkiin. Onpa kaupoissa nyt nähty myös kiiltäviä kullanvärisiä toppatakkeja (eikä pelkästään nähty, vaan myös sovitettu). Sillä metallia voi tuoda elämään myös pukeutumalla siihen päästä varpaisiin, mikä nyt houkuttaa kovasti. Tarvitaan tietysti kimalteleva metallin värinen olkalaukku (jonka sisään sujautan kullansävyisen lompakon) eikä tule unohtaa huikealla -80 % alennuksella ostamaani ruusukultaista liiviä. Muut asusteet, kuten korut, kynsilakat ja kännykän kuori valitaan samaan sävyyn. Kieritelkää minut kullassa! Sisäinen tutkani vie minut kuin haukka erilaisten metallinsävyisten asusteiden luo. Olen kuin Bond-elokuvan Goldfinger, joka muuttaa kullaksi kaiken mihin koskee. Kauppojen kassoissa kilisee sielläkin metalli, kun minä ja muut pukeudumme metallitrendin mukaisesti.

Olen muuten keksinyt myös syyn sille miksi olen kokonaan metallin vallassa. Sylttytehdas löytyy yllättäen kiinalaisesta astrologiasta ja henkilökohtaisesta BaZi-kartastani. 

Kiinalaisen astrologian mukaan neljän pilarin kartastani puuttuu metallielementti kokonaan, mikä johtaa viiden elementin epätasaiseen kiertoon. Karttani lilluu veden ja puun vallassa. Rahaa eli tulta on niukasti, maaelementin edustamaa itsekuria ja valtaa on ehkä juuri nimeksi ja taustatukea eli metallia ei löydy yhtään. Mikä avuksi?

Vaistoni on johdattanut minut metallielementin luo ja siksi elän nyt loisteliasta metallikautta ulkokultaisesti. Metalli paitsi tukee itse-elementtiäni vettä, se myös leikkaa liiallisen puun, kuin kirves koivun, jolloin viiden elementin kierto alkaa elämässä vähitellen tasoittua. Toinen vaihtoehto tietysti on, että olen vain muodin ja trendien aivopesun uhri, joka ostaa kaiken mikä kimaltaa. Raha kiertää kyllä kuin viiden elementin kiertokaaviossa, mutta vähän väärään suuntaan...

Huomioitavaa on, että vaikka puhumme viidestä elementistä nyt hyvinkin konkreettisina, materiaalisina ja päällepuettavina asioina, niin alkuperäinen merkitys fengshuissa on kuitenkin symbolinen. Fengshuin viisi elementtiä (maa, metalli, vesi, puu ja tuli) kuvaavat tosiasiassa viittä erilaista chi-energian laatua ja niiden suuntaa. Metalli symboloi syksyn sisäänpäinkääntyvää, tiivistyvää energiaa, jolloin omaan napaan tuijottelu saattaa kääntyä jopa yksinäisyyden puolelle. Asioihin poraudutaan syvälle, kuin metallia maa-aineksesta louhittaessa. Syksyinen chi-energia voi kääntyä alkusyksyn innostuvasta löytämisen ilosta ikkunaruutuun tiivistyvän sateisen melankolian puolelle. Onhan se ymmärrettävää, tässä juhannuksen ja joulun välimaastossa.

Kun elämme metallienergian keskellä syksyistä iltaa, on ihan sallittua kääntää katse kotielämään, ottaa omaa aikaa ja vaikka virkata metallisilla puikoilla valkoharmaita villasukkia joululahjoiksi - tai syventyä oppikirjan uumeniin ja tiivistää tietoa timantiksi omaan aivokoppaan. Saman tien voisi laittaa muuten kestoloton vetämään uusilla numerosarjoilla, joissa on kuutosta ja seiskaa ja odotella alkaako pajatso soida metallin kilinästä. Sillä metalli merkkaa myös rahaa ja ihmisessä taitoa tehdä sitä.

Energiana kolikko on metallin tiivistynyt muoto, jolle on annettu rahan arvo. Ja jos kolikkoa nuolaisee, kuten tutkimusretkellä oleva lapsi, maku on teräksinen, hapan. Happamat, kirpeät maut liittyvätkin olennaisesti syksyyn, sadonkorjuuseen ja metallienergiaan. Mieti vaikka karviaismarjaa, punaherukkaa tai oikein hapanta omenaa. Uh! Kylmä kesä jätti kyllä aika happaman maun suuhun. Ensi kesään on taas niiiin pitkä aika! Ei ihme jos kaduntallaajan ilmekin happanee marraskuuta kohti kuin hapankaalia syöneenä.

Onneksi kirpeyttä löytyy muualtakin, esimerkiksi happamasta aperitiivijuomasta, bitterlemon, limoncello, gintonic sitruunalla, limettä ja minttua mojitossa... Ei hätää, tämä hapanosasto taitaakin olla hyvin hallussa! 

Kiinalaisessa lääketieteessä syksyn tiivistyvä energia ja hapan maku ovat yhteydessä keuhkoihin ja kropan valtaakin halu haukata raitista ilmaa oikein kunnolla keuhkojen täydeltä. Varmasti tiivistyvä energia pätee myös muualle kehoon? Kiloista tiivistyy tiukempi vartalo, sillä syksyllä tekee mieli antaa keholle enemmän huomiota, jumpata ja reippailla ja aloittaa kenties uusi tervehenkinen harrastus, joka vie huomion pois syömisestä. Taitaa tässä syksyssä olla hyvätkin puolensa, jos oman kehon energia tiivistyisi oikein timmiksi paketiksi!

Vasta marras-joulukuussa alkaa dieetti repeillä, kun saavumme konvehti-, torttu-, pipari- ja piirakkakauteen. Tuntuu, että jos kerran retkahtaa, jää makeaputki päälle. Mutta silloin onkin jo siirrytty syksyn happamasta metallista talviaikaan, veden elementtiin, joka on yhtä kuin syvyys, pimeys, luonnon kannalta ulospäin kuollut kausi, jolloin keskitytään vaan töihin, nukkumiseen ja hereilläpysymiseen kahvin avulla ja ainoa mikä piristää ja tuo hymyn huulille on kunnon suklainen kakkupala. Vesi, talven elementti, siis kerääntyy elimistöön ja alkaa ainakin joulun jälkeen turvottaa. Se on fengshuin viiden elementin ja luonnon kierron ilmiö, ei mahda mitään! 


PS: haluatko oppia kunnolla ymmärtämään mitkä ovat fengshuin viisi elementtiä ja miten ne oikein kiertävät? Nyt sinua lykästi, sillä lokakuun viimeisenä viikonloppuna olen pitämässä fengshuin peruskurssia Helsingissä. Katso lisätiedot tämän linkin takaa ja ilmoittaudu 13.10. mennessä!

Viikonloppukurssi 28.-29.10.2017 Helsingissä







Metallia monessa muodossaan: ylhäällä metallista arkkitehtuuria Roomasta, metalliset asusteostokseni tyyliin "ruusukultaa ei ole koskaan tarpeeksi", erittäin hapan aperitiividrinkki ja metalliseen sillankaiteeseen kiinnitetty metallilukko rakkauden merkkinä. Sanoisin, että metalli on ikuista!

Metallia elämään! Sitä löytyi mm. Venetsian kultaisesta taivasta kohti kohoavasta Golden Tower -tilataideteoksesta, kultakengistä ja Venetsian Biennalen kultaisista taide-elämyksistä.

Metallin kaaret kiehtovat ja olenkin kuvannut italialaisia parvekkeiden, ovien ja ikkunoiden rautakehyksiä kuositarpeitani varten varastoon.

























Metalli on just nyt tosi IN - niin muodissa, sisustuksessa kuin fengshuissakin.



























































































































Ja eipäs unohdeta tässä metallisäihkeen lomassa muita lokakuun fengshui-blogihaasteen kirjoituksia! 

Tutustu niihin täällä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti