Sivut

maanantai 24. elokuuta 2015

Jäähyväiset Jutan superrahkalle

Nykyään tuntuu, että syöminen on vaikeaa. Siis ei itse pureskelu ja nieleminen, vaan ihan kaikki muu sen ympärillä. Jos ei missään muussa, niin ruokakeskustelussa pääsemme pätemään ja osoittamaan kuinka väärässä muut ovat. Aivopesua on tarjolla niin maidontuottajien kuin raakaruokahifistelijöiden taholta, puhumattakaan siitä miten pitäisi laihduttaessa toimia. Tuonpa tähän keskusteluun vielä oman - epäilemättä kaikkitietävän - twistini.

Jo useamman vuoden olen kuullut lukuisilta ihmisiltä ja useista eri lähteistä, että maitotaloustuotteet eivät sovi minulle. Niin on sanonut vyöhyketerapeutti, veriryhmänmukainen jaottelu, lisäravinneasiantuntijat, ruokavalioneuvoja, anoppini sekä kaikki kiinalaiseen lääketieteeseen pohjaavat kirjat. Minä, joka olen kasvanut maitoon keitetyillä puuroilla, jogurtilla, viilillä, juustolla ja jäätelöllä, en saisi enää vedellä maitokahvia aamukoomaan ja ravita tunteitani makealla jätskillä. Voi tätä tiedostamisen ja luopumisen tuskaa!

Älkää siis tulko (enää) sanomaan minulle, että laihduttaessa maitorahkalla voi korvata koko muun ruoan ja että raejuusto on terveellinen vaihtoehto. Sillä kehotyyppini on Taiyin (= Kosteus) ja kerään kosteutta kehooni. Sitä pahentaa kaikki mikä liittyy maitoon, kaikki mikä on viileää ja raakaa ja kaikki mitä makunystyräni himoitsevat.

Kehotyyppi katsotaan syntymäajankohdan mukaan. Jos olet syntynyt Lohikäärmeen vuonna 1976 ja sen loppupuoliskolla, kehoasi määrittelee Kosteus. Jos sen sijaan olet syntynyt 1977 syksyllä, Shao Yang eli Kuumuus on kropassasi sisäsyntyisenä. Tämä selittääkin erinomaisesti miksi joillakin ihmisillä on aina kuuma ja toisilla taas aina kylmä. Ja jos olet syntynyt Kuivaksi tai Tuliseksi, niin onnittelen, olet todennäköisesti hoikka läpi elämäsi. 

Erilaisia vaihtoehtoja ovat Tuli, Kuivuus, Kosteus, Kylmyys, Kuumuus ja Tuuli. Kukin näistä tyypeistä tarvitsee ihan omanlaisensa ruokavalion ja voin jo nyt paljastaa, että aika harvalle sopii se nestettä kerryttävä maitorahka. Ainoastaan jos olet todella kuiva ja tulinen tyyppi, voit vedellä maitotuotteita huoletta.

Kehotyypit liittyvät myös vahvasti persoonaan ja millainen ihminen olet. Jokaisella on myös jokin sisäelin omana "kompastuskivenään". Kuivuuteen taipuvaisella ihmisellä voi olla ummetusta ja iho-ongelmia (paksusuoli), kun taas Kylmä ihminen voi saada helpommin selkäkipuja (munuaiset). Raakaruoka ja kylmät juomat sopivat hyvin ainoastaan Kuumille ja Tulisille tyypeille, kun taas Kylmät ja Kosteat saisivat syödä ruokansa joko hyörytettynä, haudutettuna tai paistettuna.

Mietin jo tukevana lapsena, joka kantoi vararengasta ympärillään, miten paljon helpompaa olisi vain napata jokin ravintopilleri joka päivä naamaan ja unohtaa koko tämä ruokasirkus, joka lihottaa. Nyt, kaiken tämän tiedon keskellä, kaipaisin vastuun ulkoistamista: kunpa saisin aina vain valmiin lautasellisen ruokaa eteeni, joka on valmistettu juuri minulle sopivista raaka-aineista, ilman että joutuisin pähkäilemään kotona reseptejä ja kaupassa tuoteselosteita. Kaikki vaan ilman maitoa, ilman juustoa, ilman täysjyvävehnää, ilman gluteenia, ilman jäitä, ilman raakoja kasviksia tai hedelmiä. Tai antakaa sitten kuitenkin vaan se pilleri.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti