Sivut

maanantai 24. elokuuta 2015

Jing-essenssi

Kiinalaisen lääketieteen mukaan meidän kaikkien suurin elinvoiman lähde, Jing-essenssi, sijaitsee munuaisissa. Kun länsimaisen lääketieteen mukaan me nyt kuollaan milloin mihinkin sairauteen, niin kiinalaisten mukaan elinaikamme pituus on varastoituna tietona munuaisissa. Niin kauan kuin Jing-essenssiä on jäljellä, olemme elossa. Valitettavasti se vain kuluu joskus liiankin nopeasti emmekä saa sitä enää takaisin.

Jing-essenssin käsite on kiehtova. Se ei siis olekaan sydän, joka lopettaessaan lyöntinsä päättää päivämme, vaan munuaisissa sijaitseva elinvoima ja sen lasketut päivät. Olenkin alkanut suhtautua munuaisiini hieman entistä vakavammin, sillä akupunktiossa kävi ilmi, että munuaispulssini on hyvin heikko. Olen elänyt stressaavia aikoja ja Jing-essenssiä on siis kulutettu yli tarpeen.

Tässä kohtaa astuvat mukaan elintavat. Pitkäikäiset aasialaiset ovat eläneet rauhallista elämää, pitäneet huolta itsestään taichilla ja kasvispitoisella ravinnolla, meditoineet ja katsoneet ettei elämässä ole tukoksia niin hengen, fyysisen kehon tai elinympäristön energioissa. Mieti sitten nuorena nukkuneita ja rajua elämää viettäneitä rokkitähtiä, Jim Morrisonia, Jimi Hendrixiä, Kurt Cobainia jne. Sitä mukaa kun televisioita on heitetty hotellien ikkunoista ja kamaa pukattu suoneen, on myös Jing-essenssi alkanut käydä vähiin. Sitten lopulta on sammunut syke kokonaan ja jäljelle on jäänyt television valkoinen kohina. 

Jing-essenssi nimittäin kuluu tarkoitettua nopeammin, kun kaikkea on elämässä liikaa tai liian vähän. Unettomuus ja liian vähäinen lepo tai toisessa ääripäässä ainainen nukkuminen. Laiskottelu ja laakereillaan lepääminen versus liika toiminta ja stressi, liiallinen ja vähän ravitseva ruoka tai sitten itsensä anoreksialla näivettäminen. Yllättäen myös liika tunteellisuus tai tunteiden tukahduttaminen kuluttaa, liika seksuaalisuus tai seksuaalienergian pidättäminen, pelkotilat, aggressiot, maanisuus, liika ajattelu ja pohdinta. Kaikessa pitäisi pystyä kultaiseen keskitiehen. Mielenkiintoinen esimerkki on nunnat: heidän nyt luulisi elävän kuuliaista ja pitkää elämää, mutta Japanissa nunnat kuulemma sairastuvat usein rintasyöpään. Kun ei ole parisuhdetta, niin ei ole seksiäkään, eikä tunteitakaan saa vapaasti ilmaista. Jeesuksen morsiamet saattavat siis päästä pikatietä taivaaseen...

Se mikä minua erityisesti kiehtoo on se, että Jing-essenssin akupunktiopisteet ovat nk. kiellettyjä akupunktiopisteitä. Niillä voi palauttaa ihmisen vitaliteetin, mutta niitä ei missään nimessä saa aktivoida kuin muutaman kerran elämässä, sillä muuten Jing-energia vähenee. Pisteitä aktivoidaan vain hetken, sillä pitkäkestoinen neuloitus vie viedä ihmiseltä tajun! Olisi mahtavaa kokeilla, saisinko elämää uudistavan energiabuustin Jing-essenssipisteitä aktivoimalla, mutta entä jos energiani onkin jo vähenemään päin... Ja tuskinpa kovinkaan moni akupunkturisti suostuu kiellettyjä pisteitä sormeilemaan.

Ainoa keino, jolla Jing-essenssille saa lisäaikaa, on suojelemalla sitä laadukkaalla ruoalla (tietysti kiinalaisen lääketieteen kehotyyppien ja näille sopivan ruokavalion mukaan), riittävällä unella, meditaatiolla ja hengitysharjoituksilla. Munuaiset pitävät myös lämmöstä, eli teineille tiedoksi: munuaisten palelluttaminen talvipakkasilla ei todellakaan ole siististi cool!


- Lähteinä käytetty Rauli Pitkäsen ja Jari Siipolan luentoja kiinalaisesta lääketieteestä. Lisälukemistä mm. Elina Hytönen: Lohikäärmeen lääketiede; Paul Pitchford: Healing with Whole Foods; Denis Vinokur: Terveyden kiinalainen käsikirja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti