Sivut

keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Fengshui-tehosteet, roinaa vai salainen ase

Tämä blogikirjoitus on ensimmäinen osa "kuukauden fengshui-blogihaastetta", jossa kolme suomalaista fengshui-bloggaajaa haastavat toisiaan tarttumaan samaan aiheeseen ja kirjoittamaan siitä omasta näkökulmastaan. Tämän kuukauden aihe on fengshui-roina, josta minun lisäkseni ovat kirjoittaneet Sari Weckström (sarinpuutarhat.blogspot.fi) ja Riikka Pöntynen (house-of-riikka.blogspot.fi). 

------------------------------------------------------------------

Minulta kysyttiin jokunen viikko sitten miten kodin voisi sisustaa fengshuin mukaan ilman että se näyttää kiinalaiselta ravintolalta. Haa, tässä onkin mehevä luu lihoineen purtavaksi (ettei vain olisi friteerattua koiraa?). 

Jo sana fengshui on monen suussa vaikea ääntää (no, äidin ja anopin suussa ainakin) ja vie ajatukset heti pois omasta elinpiiristä, sinne jonnekin kauas riisipeltojen luo, vehreiden rinteiden ja kolmionmallisten hellehattujen maisemiin. Miten niin eri asuinympäristön oppeja voi soveltaa omaan kotiin, kun talot sisältä ja ulkoa ovat eri näköisiä ja eri ilmastoon rakennettuja? 

Ymmärrän kysyjän tuskan, sillä mielen maisema alkaa fengshuista kuultuaan heti täyttyä punaisesta ja kultaisesta väristä, kiinankielisistä merkeistä ja halvan näköisistä killuttimista tupsuineen. Made in China ei yleensä takaa laatua. Tyylipuhdas suomalainen sisustaja saattaa siinä vaiheessa hylätä fengshuin, kun aletaan puhua fengshui-tehosteista, joita pitäisi ripotella ympäri kotia.

Onneksi elämme globaalissa maailmassa, jossa fengshui istuu jokaiseen kotiin yhtä nasevasti kuin Ikean tee-se-itse-kalusteet. Kyse on vain siitä, että osaat lukea ohjeet ja soveltaa niitä oikein. Ihan samoin kuin Ikeankin kalusteilla voit tehdä kodista omannäköisesi, niin samoin myös fengshui sulautuu sisustukseen huomaamattomasti. Ellet sitten pistä kaikkia onnenkolikoita samaan maljaan, eli sisusta koko kotia yhden kaupan kautta. Tai erehdy luulemaan, että fengshui nyt vaan vaatii aasialaishenkisen sisustuksen, tykkäsi siitä tai ei.

Vaikka totuus löytyy tuolta ulkoa, fengshuin kohdalla kun sijainti ja suunnat ovat sitä kaikkein tärkeintä tutkailun kohdetta, niin katsellaan kerrankin mitä kodin sisuksista voi löytyä noin niin kuin fengshui-tehostemielessä. Käytän omaa kotiani esimerkkinä ja voitte itse vetää johtopäätökset asunko kiinalaisessa ravintolassa vai suomalaisessa kerrostalossa. Eli olenko kerännyt kotini täyteen salamyhkäistä ja taikauskoista fengshui-roinaa vai onko minulla hallussani peräti salainen fengshui-ase. Puretaan salat samantien auki, käykää peremmälle!













                                                                                      Yllä olevassa kuvassa näkyy keittiön ikkunan lumoavat maisemat kohti viereistä kerrostaloa ja sen kulmaa (kuvakulma on valittu mahdollisimman julman näköiseksi, toiseen suuntaan on huomattavasti levollisemmat maisemat). Kun en vielä tiennyt fengshuista mitään, ei keittiötäni kohti osoitteleva kulma haitannut minua ollenkaan. Kun tajusin, että kyseessä on pahimmanlaatuinen sha-energia, joka virittelee jousiaan juuri minun elämääni ja terveyttäni kohti, jotain oli tehtävä. 

Otin avuksi tuulikellon, joka fengshuissa edustaa vahvasti suojelevaa energiaa, sillä se pysäyttää haitallisen sha chi -energian ja estää sen kulkua. Ongelmana tuulikelloissa saattaa olla, että ne pysäyttävät myös positiivisen chi-energian. Oikeaoppisesti tuulikellot pitäisi sijoittaa mieluummin talon ulkopuolelle.

Toiveeni on, että toisen talon kulmasta lähtevä sha tärähtää ikkunaan ja tuulikellon avustuksella ei tulekaan enää sisälle asti. Samalla tuulikello pysäyttää myös ulko-oven suunnasta tulevan positiivisen sheng chin ja estää sitä valumasta ikkunan kautta ulos, jolloin itse asunto jäisi energiatta. Pehmentävät valkoiset valoverhot voi myös vetää näkymän eteen ja kuvitella olevansa vaikka Ranskan rivieralla. Tai ainakin melkein. 

Pienenä kuriositeettina mainittakoon, että ikkunalaudalla on yleensä pieni puukulho, jossa säilytän sipuleita ja valkosipulia. Jos ei valkosipuli tehoa pahoihin voimiin, niin mikä sitten!

Oikeanpuoleinen kuva sen sijaan näyttää keittiön liesituulettimen päällä majailevan suolakorjauksen, eli purkin, jossa on karkeaa merisuolaa ja vettä. Riippuen vähän kuukaudesta, välillä suola kuplii purkista yli ja välillä taas ei. Tällä fengshui-korjauksella käydään sairausenergiaa vastaan ja olen testaillut eri purkeilla eri paikkoja pitkin kotia, sen mukaan missä vuoden, kuukauden tai itse asunnon sairausenergiat lymyävät 2-tähden mukaan. En siis voi suoraan sanoa, mihin juuri sinun pitäisi suolapurkkisi pistää, mutta kokeile ensin luodetta, jossa vuosittainen 2-tähti nyt sijaitsee.





Siirrytäänpä näillä puheilla siis luoteeseen, joka tunnetaan myös kuutosalueena, ison metallin ja perheen isän alueena. Sijoitin sinne liikkuvaa metallia, eli kultaisen onnenkissan heiluvan käpälänsä kanssa pitämään sairausenergiaa loitolla (hus, häivy, shuu) sekä toisen tuulikellon, sillä parvekkeen läheisyydessä oleva puunrunko on toinen esimerkki kotiani kohtaavasta sha-energiasta, tosin lievemmästä sellaisesta. 

Metallilla korjaamme sen, mitä korjattavissa on. Kyseessä on kuitenkin ennemminkin laastari kuin skalpelli, joka poistaisi ongelman kokonaan. Aina välillä toivomme, että rajumyrsky kaataisi juuri tuon puun talon takaa... Muutama muukin saisi mennä, jotta asuntoon saataisiin kunnolla valoa ja auringonlasku näkyisi paremmin.

Entä mitäkö ostin ensimmäiseksi kun fengshuihin perehdyin? Kodin täyteen maneki nekoja, eli onnenkissoja sekä kiinalaisia kolikoita punaisissa nyöreissään. Ne tuntuivat kuitenkin aika päälleliimatuilta omaan sisustukseen ja olenkin tällä hetkellä niihin kyllästynyt. Kiinalaista ravintolaa siis parhaimmillaan. Siksi tämä ylläoleva kissa on päässyt jäähylle parvekkeen puolelle pois näkyvistä ja muut kissat tuli myytyä edellisenä Siivouspäivänä lapsiperheille tamagochin korvikkeiksi. 

Onnenkissaa ei ole siis pakko ostaa omaan kotiin fengshuin nimissä. Tulet hyvin toimeen ilmankin. Sen sanotaan heiluvalla tassullaan tuovan asiakkaita ja menestystä ja luovan edestakaisella heilutuksella kotiin yang-energiaa, mutta mielestäni ei pelkällä koriste-esineellä elämä voi muuttua. Ellei joku toinen toisin todista. Makukysymys tämäkin. Kerran näin yhdessä blogissa mustaksi spraymaalatun onnenkissan, joka istuikin moderniin sisustukseen huomattavasti paremmin. Vaihtoehtoja siis on.

Nämä ylläolevat fengshui-tehosteet saattavat aiheuttaa närästystä joillekin fengshui-konsulteille ja siksi sanonkin heti aluksi, että olen valinnut ja sijoittanut ne omalla riskillä omaan tilanteeseeni. Suihkulähdettä olen liikuttanut paikasta toiseen aiemmin vuosienergioiden mukaan, kun eri lähteiden fengshui-ohjeissa usein sanotaan, että sijoita tänä vuonna suihkulähde tänne ja ensi vuonna tuonne. Valitsin sille kenties lopullisen sijoituspaikan olohuoneen lounaisnurkasta tutkailtuani asuntoni rakennusajan mukaan laskettavia lentäviä tähtiä. 

Oikea vesi asunnossa (ja etenkin sen ulkopuolella) aktivoi vesitähtiä ja siksi sanotaan, että vedellä voi tehostaa hyviä energioita kodissa, mutta valitettavasti sillä voi aktivoida myös huonoja tähtiä. Eli veden ja suihkulähteen ja ylipäätään vesipisteiden sijoittelu kodissa on aika hienovaraista puuhaa. Jos hankit suihkulähteen ja alkaa yllättäen ilmaantua pikku oikkuja ja harmeja, niin silloin kannattaa irrottaa töpseli ja miettiä onko suihkulähde väärässä paikassa vai tarvitseeko sitä ollenkaan. 

Itseäni suihkulähteen vieno pulputus miellyttää ja se peittää alleen muita kerrostalon taustaääniä. Makuuhuoneeseen suihkulähdettä ei saa koskaan sijoittaa, sillä sen liplatus voi aktivoida liikaa aivoja, jotka pitäisi kääntää yöksi off-asentoon. Sanotaan, että veden äänen kuuleminen yöllä voi tietää myös rahanmenoa. Mene ja tiedä. Itse laittaisin ainakin lompakon visusti talteen, ettei kukaan rupea vaikka vinguttamaan luottokorttia öisessä verkkokauppahuumassa. Tiedä sitten mitä syyssateiden kopina alumiiniränniin ja ikkunalasiin vaikuttaa kunkin finansseihin.


Kristallirykelmä makuuhuoneeni ikkunassa on tehostamassa puuttuvaa kulmausta parisuhteen ja perheen naisen hyvinvoinnin alueella. Sen lisäksi auringon osuessa kristallin prismoihin saan aina hetken ihailla satumaista tunnelmaa kun huone täyttyy sateenkaaren väreistä. Silloin kuvittelen, että kaikki toiveeni toteutuvat tai vähintään että makuuhuoneeni energiat aktivoituvat värien tanssiessa seinillä. Joku saattaisi tässäkin varoitella herättämästä nukkuvaa karhua, sikäli kuin makuuhuoneeseen osuvat huonot tähdet, mutta viittaan sille kintaalla. Oma tupa, oma lupa kokeilla fengshui-tehosteita. Omasta mielestäni parisuhde ja minä itse olemme voineet huomattavasti paremmin kristallien ripustuksen jälkeen ja sehän on tärkeintä.

Nyt päästään vaurauden, runsauden ja hyvinvoinnin äärelle. Fengshuin ehkä legendaarisin ohje on tehostaa puuelementin aluetta kaakkoa hyvinvoivilla kasveilla, joissa on pyöreät, nahkeat lehdet. Kyseessä on siis klassinen rahapuujippo. Tämän luvataan aktivoivan kaakon hyvinvointiin, sukanvarsisäästöihin ja vanhimpaan tyttäreen liittyvät energiat. Koska asuntoni kaakkoispuoli on vaatehuoneessa ja vessassa, eikä tehosteita sinne voi lisätä, niin olohuoneen kaakkoisnurkka saa toimia korvikkeena. Tämä rahapuunkorvikekasvi tuntuu pärjäävän hyvin myös hämärässä.

Sileitä seteleitä ja kovia kolikoita on sen sijaan keittiön hyllyn ns. vaurauskulhossa, jossa kasvattelen matkakassaa päästäkseni vaikka jälleen Prahaan. Rahat eivät tosin ole erityisen hyvin poikineet, koska ovat pienintä mahdollista kolikkojäämistöä ulkomaan matkoilta eivätkä siten herätä tuntemusta suuresta omaisuudesta. Lähinnä keräävät pölyä. 

Jos katsotaan perinteisiä fengshui-vaurauskulhoja, ne ovat huomattavasti isompia, niissä saattaa olla kullankimallusta, viiden elementin väriset nauhat, multaa rikkaan miehen maalta ja arvokoruja. Vaikka kuinka sanotaan, että sellainen on piilossa jokaisella Aasian superrikkaalla, niin tuntisin oloni vähän tyhmäksi, jos sellaisen kokoaisin ja piilottaisin komeroon, sitä kun ei saa pitää esillä, avata tai näyttää muille. En tiedä, ehkä olen tyhmä kun en ole sitä tehnyt. Luotan tässä kuitenkin intuitioon ja suomalaiseen maalaisjärkeen. Ei oo pakko jos ei taho. 

Jos sinua kuitenkin houkuttelee ajatus runsautta takovasta ruukusta ja sieltä nousevasta aladdin-hengestä, joka toteuttaa villeimmätkin toiveesi (tai ainakin ensimmäiset kolme), niin ala kaikin mokomin sellaista kokoamaan. Netistä löytyy kyllä ohje tähänkin fengshui-tehosteeseen. Mutta jos muut perheenjäsenet eivät ole samalla aaltopituudella, niin älä vaan kerro mitä olet tekemässä... Samoin se rikkaan miehen maalta haettu multa voi olla ongelmallista, siihen kun ei riitä jokamiehenoikeudet vaan pitää ihan kysyä oikeasti lupa. Äh, I give up!

Uusin, tuskin kuukauttakaan vanhempi fengshui-tehosteeni näkyy kuvassa oikealla. Se on oikea, aito, Kiinasta peräisin oleva kuivattu ja tyhjennetty pullokurpitsa, joka sieppaa sairausenergian sisäänsä pienenpienestä aukostaan. Sinne se jää sisälle pyörimään ympyrää, sillä energia ei löydä tietään enää pienestä aukosta ulos. Mukana on punainen nyöri, joka houkuttelee sairausenergian luokseen (punainen väri aina aktivoi) ja tappi, jonka voi painaa kiinni, kun sairausenergiat ovat sisällä jemmassa. 

Tämä tehoste laitetaan aina sinne, missä on kunakin vuonna 2-tähti, jotta perhe voisi paremmin eikä jumittuisi sairauskierteeseen. En vielä voi kertoa toimiiko, koska tehosteeni on uusinta uutta. Sitä aiemmin käytin pullokurpitsan korvikkeena pieniä maljakoita, joissa oli pyöreä muoto ja pienehkö suu. Sanoisin, että tässä voi käyttää mielikuvitustaan ja luoda lasitaiteen avulla vaikka varsinaisen maljakkomeren, jollaisen näin erään asiakkaan luona. Halusin silti testata onko oikean pullokurpitsan ja sitä imitoivan muodon välillä eroa ja siksi kelpuutin kotiini tämän esineen, vaikka se kovin kiinalaiselta näyttääkin. Onneksi on luonnonmateriaalia eikä muovia.

Ylhäällä vasemmalla on olohuoneen pöydälle koottu rykelmä kauniita kiviä vedenmuotoisella lautasella. Tämä on pohjoisen, eli vesialueen tehoste, jossa pyöreät muodot edustavat vettä tukevaa metallia. Sanoisin, että tämä on minulle yhtä lailla sisustuselementti kuin fengshui-tehostekin. Kivien parantava voima ja yksinkertainen kauneusarvo kulkevat fengshuin kanssa rintarinnan. 

Pohjoisesta löytyy myös tämä kalojen tanssi yin ja yang -symbolin muodossa, kultaisissa kehyksissä. Mukana on vettä kalojen ja mustan värin kautta, metallia kehyksistä ja tujaus punaista tulta toisesta kalasta, sekä taulun suorakulmaisesta muodosta tulevaa maaelementtiä. Tai sitten voisi sanoa, että se on vain nätti kuva, jossa on harmoninen tunnelma.

Oikealla puolella ollaan koillisen alueella, jonne tänä vuonna suositellaan punaista väriä koulutusta, kirjoittamista ja romanssionnea aktivoimaan. Kasasin yhteen riviin kivoimmat pinkit ja oranssit kirjat. Sanoisin, että tämä on esimerkki fengshui-tehosteesta, joka ei näytä liian kiinalaiselta ja läpäisee siis länsimaisenkin sisustusseulan. Se ei ole kuitenkaan mikään "virallinen" fengshui-tehoste, vaan omaa tulkintaa esineistä ja niiden sijoittelusta. Koillinen liitetään viisauteen ja henkiseen matkaan ja sitä edustaa Vuoren trigrammi, joten voisi myös ajatella, että kirjavuori kasvattaa tietoa.

Alla oleva oikeanpuoleinen kuva on matkojen ja mentorien luoteisnurkasta ja siinä on jo jonkin aikaa killunut toive päästä matkailemaan Etelä-Italiaan, kuten kuvankauniille Caprille. Sairausenergiaa vastaan taistellaan taas metallilla, eli kultaisilla kehyksillä ja taotulla äänimaljalla. Myös valkoharmaasävytys ja pyöreät muodot ovat metallia.

Viimeinen kuva vasemmalla ylhäällä on olohuoneen parisuhdealueelta. Siinä on fengshuin mukaan romantiikalle suosiollisia pioneja sekä parillisena esineenä kaksi kynttilänjalkaa. Valitettavasti molemmat ovat vaan jo puoliksi loppuun palaneet. Jos symboliikka hiottaisiin kohdilleen, tähän pitäisi kyllä laittaa tuliterät punaiset kynttilät heti kun edelliset on poltettu! 

Ja onhan niitä muitakin fengshui-tehosteita maailma pullollaan. Ei tarvitse kuin selailla fengshui-kauppoja netissä ja näet mitä kaikkea fiksausta, korjausta ja suojausta on tarjolla. Usein nuo tehosteet ovat vaan pirun rumia, joskus myös hävyttömän kalliita ja niissä saattaa lisäksi olla myös vienoinen vedättämisen maku. Niitä minä kutsuisin fengshui-roinaksiMikä pahinta, lataamalla täyden satsin tehosteita kotiin ilman tarkkaa harkintaa siitä tulee kuin tuleekin kiinalainen krääsäkauppa mieleen. Tehosteissa vähemmän on enemmän.

Tehosteeseen onkin hyvä luoda oma henkilökohtainen side ja valita se oman maun mukaan, kuten toivottavasti olen omalla esimerkilläni onnistunut havainnollistamaan. Sammakkoja ei ole kotonani vieläkään näkynyt, mutta joku toinen voi niitä rakastaa. Fengshui-tehosteet ovat joillekin silkkaa ylimääräistä taikauskoista roinaa, toisille taas salainen ase, jolla virittää oma elämä oikealle taajuudelle. Sille, jossa ei kuulu häiriöääniä, vaan jossa signaali on puhdas ja ilo korville kuultavaksi. 

Virittäydy taas ensi kuussa fengshui-taajuudelle kun käymme seuraavan blogihaasteen tuoman aiheen kimppuun. Sillä välin voit käydä lukemassa nuo muut kirjoitukset fengshui-roinasta ja vilkuilla omaa kotiasi taas fengshui-silmällä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti