Sivut

torstai 31. elokuuta 2017

Katseen alla, pinnalla

Toukokuu Italiassa. Samaan aikaan kun Barack Obama latasi akkujaan pyöräillen Sienan maaseudulla Yhdysvaltain suurlähettilään tiluksilla (tämän luin paikallislehdestä) ja Mick Jagger oli ostamassa miljoonahuvilaa Bolgherin alueelta (tämän kuulin radiosta vaatekaupan sovituskopissa), minullakin oli omat suuret suunnitelmani samoilla seuduilla. Olin tullut italialaisen sukulaistädin tyhjillään olevaan asuntoon Cecinaan ideoimaan ja toteuttamaan uutta tapettimallistoa.
Totutusta poikkeava ympäristö sai minut tarkkailemaan jokaista esinettä, kadunkulmaa ja muurinpätkää uusin silmin. Tädin pitsiverhot, porraskäytävän marmoriaskelmat ja puutarhapalstan takorautaportti päätyivät kaikki osaksi kuosejani. Malliston teemaksi muodostuikin tuikitavallisten, arkipäiväisten esineiden ja näkymien muuntaminen näkyväksi, katseen alle, ihmisten koteihin tapeteiksi ja tehosteseiniksi.

Fengshui-elämäni johdatti minut siis myös tapettisuunnittelijaksi, kuten aiemmin heinäkuussa täällä blogissa kirjoittelin (linkki heinäkuiseen blogikirjoitukseen). Elokuun alusta saakka suomalainen Kuvatapetti.fi verkkokauppa on myynyt suunnittelemiani tapetteja sivustollaan osana Taiteilijatapetit-kokoelmaansa. Ideana on, että tapettisuunnittelu on kotimaista, uusien kykyjen tekemää, ja tuotanto pidetään oman maan rajojen sisällä. Kun tilaat tapettia, tiedät, että rahat eivät kierrä Kiinan kautta vaan ihmiset Suomessa työllistyvät.

Innostuin tapettisuunnittelusta Sisustustekstiilit-linjan aikuisopintojeni viime metreillä. Opinnäytetyöni nimeksi tuli Rajoilla, koska olin kahden erilaisen ammatin rajoilla, entisen ja uuden. Suunnittelemani kuosit olivat joko värikkään pastellisia tai mustavalkoisia, graafisia tai hempeitä, eli minulla oli jalat kuvitteellisten raja-aitojen molemmilla puolilla. Ehkä eniten piti paikkaansa kuitenkin se, että olin oman jaksamisen rajoilla, näyttämässä nenää burnoutille ja masennukselle ja etsimässä sitä mystistä innoituksen energiaa, josta tankata lisäpontta elämään. Se lisävirta tuntui löytyvän kuosien kauniista maailmasta, tekemällä itse. 

Olen varma, että myös fengshuilla oli näppinsä pelissä, olinhan samoihin aikoihin aloittanut fengshui-konsulttiopinnot. Kiinalaisen astrologian mukaan olin juuri avannut piilossa olevan kassaholvin täynnä vettä, kun 10-vuoden onnenpilareissani alkoi lohikäärmeen ja koiran törmäys. Symbolisesti elämääni virtasi runsaasti vesielementtiä juuri siinä kuussa kun ikä pyörähti taas yhden numeron eteenpäin ja aloin työstää opinnäytetyöni tapettikuoseja. Voisi sanoa, että avasin luovuuden hanat, jotka olivat olleet tiukasti ruosteessa. Näin jälkeenpäin analysoiden kaikessa on oma ilmiselvä logiikkansa. Jos ei käy ensin sukeltelemassa, ei välttämättä pulpahda pinnalle oikeaan aikaan. 

Myös länsimainen astrologia lupailee samansuuntaisia asioita, sillä kiinalainen ja länsimainen astrologia eivät suinkaan sulje toisiaan pois, vaan vahvistavat viestiä eri tavoillaan. Tänä aamuna Jupiter siirtyi karttani keskitaivaalle ja Astro-Sepon mukaan luvassa on 12 vuotta intensiivistä aikaa uran parissa. Otan sen vastaan kädet avoinna kuin maagisen tähtipölyn taivaalta. Vihdoin päästään asiaan!

Kun olen uuden kuosin äärellä ja tuntuu, että tästä taitaa hei tulla jotain kivaa niin olen kovin täpinöissäni. Parhaat ideat saattavat vaatia vähän kypsyttelyä ennen kuin loksahtavat kohdalleen. Prosessi ikään kuin ohjaa minua yhtä paljon kuin minä ohjaan sitä. Luonnollisesti intensiivistä luomisen vaihetta ei kestä ikuisuuksiin, vaan välillä pitää vetää töpseli irti ja tehdä jotain ihan muuta, kuten tutkailla lisää fengshuin maailmaa. Telkkari ja sohva tulevat hyvänä kakkosena.

Fake it till you make it on yksi parhaita elämänohjeita, joita noudatan monessakin tekemisessäni. Sehän on toiselta nimeltään manifestointia ja itseensä uskomista. Kukaan ei ole se kylän paras seppä syntyessään tai uraa vaihtaessaan, joten omaa päätä joutuu takomaan monta kertaa ennen kuin se alkaa uskoa, että tästä tulee vielä jotakin. Minäkin ajattelin ennen, että olen kuosisuunnittelija vain paperilla. Mutta nyt on kuosit kirjaimellisesti paperilla, kiitos yhteistyökumppanini Kuvatapetin! 

Uuden tapettimallistoni nimeksi valikoitui Katseen alla. Toinen vaihtoehto oli Pinnalla, josta olisi saanut mukavasti symboliikkaa kehiteltyä. Tapettia seinän pinnalla konkreettisesti, erilaisten näkemieni pintojen inspiroimana, itse kuosittelijan noustua syvyyksistä vihdoin pinnalle hengittelemään. Itse tapetitkin voisivat nousta trendikkäinä pinnalle. 

Tälle luontevaa jatkumoa olisi tietysti seuraava kokoelma Huipulla... Edellyttäen, että tapeteillani olisi huikeasti kysyntää! Hyvää alkua osoittaa ainakin se, että Fashion Formula nosti minut viikon suunnittelijaksi, haastatteluni voi lukea täältä: 


Taidankin tästä palata kuviosorvin ääreen nyt kun rauta on kuumaa – siis heti kun miinuksella olevat biorytmini sen taas sallivat.


Kuosittelemisiin!PS: Voit käydä tutustumassa Taiteilijatapetti-mallistoon täällä, josta löytyvät myös alla esitellyt myynnissä olevat tapetit: Inspiraatiotarinat kuhunkin tapettiin löytyvät facebook-sivuiltani www.facebook.com/kuosittelija.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti