Minulta kysyttiin vähän aikaa sitten onko täydellistä fengshui-kotia edes olemassa, onko se ylipäätään mahdollista? Tätä sietääkin pohtia hieman tarkemmin.
Jos olet siinä upeassa ja ainutlaatuisessa tilanteessa, että voit vapaasti valita fengshuin mukaisen tontin maastonmuotoineen ja rakentaa oman talon arkkitehdin avulla, niin sanoisin, että kyllä, se on aivan mahdollista. Arkkitehdin tulisi tietysti olla perillä fengshuin vaatimuksista, jotta portaita tai kylpytiloja ei tietentahtoen rakenneta keskelle taloa, että pohjaratkaisusta tulee asukkaita elämässään tukeva eikä puuttuvia osia synny. Tuulitunnelia pitäisi myös vältellä, eli sitä tilannetta jossa jo ulko-ovelta näkee koko talon läpi ikkunoista tai taka-ovesta suoraan ulos. Nykyihanteena on mahdollisimman avoimet sisätilat ja monille saattaakin tulla yllätyksenä, että avoin loft, jossa on avarat näkymät joka suuntaan, ei olekaan fengshuin ihanteiden mukaista. Kun energia virtaa liian nopeasti asunnosta ulos ja ikkunapinta-alaa on paljon, onkin haasteellista alkaa sitä muuttamaan. Valtavalle paljaalle ikkunaseinälle ei taida ihan yksi kristalli tai tuulikello ikkunaan riittää. Yleensä tarvitsee luoda jokin näköeste, verhoilla tai suurikokoisilla kasveilla.
Taloa ei myöskään saisi rakentaa ihanteelliselle tontille väärin päin, niin että mäen tai metsän puolelta käydään sisään ja alaspäin viettävä maisema avautuu olohuoneesta talon takana. Silloin on haaskattu mahdollisuus antaa talolle niinsanottu kapteeninpaikka, josta se ylväänä tarkkailee ympäristöään, selkäpuoli tuettuna. Tämä suositus tietysti juontaa juurensa historiaan, kun oli ihan mahdollista, että joku vihollisheimo hyökkää tuosta vain joku kaunis päivä. Silloin oli hyvä olla tuettu selusta ja näköalapaikka lähestyvää vaaraa kohti. Sanotaan myös, että jos talon takana on avointa tai maa viistää alaspäin, se vaikuttaa epäsuotuisasti asukkaiden taloustilanteeseen, rahat ikään kuin valuvat rinnettä alas. Samoin jos etuoven edessä on ylämäki, elämä on yhtä tahkoamista, on ns. "seinä pystyssä".
Suomessa tuskin kovin montaa fengshui-arkkitehtiä on, itse tiedän vain Suomen Fengshui-yhdistyksen puheenjohtajan Kristiina Mäntysen, jonka piirtämiä taloja löytyy ainakin eteläisestä Suomesta. Yksi vaihtoehto on myös palkata arkkitehti ja fengshui-asiantuntija tekemään yhteistyötä ja henkilökemioista ja näkemyksellisistä eroista riippuu miten projekti onnistuu. Mutta vastauksena kysymykseen, kyllä, täydellinen fengshui-koti on mahdollista saavuttaa, mutta se vaatinee tarkkaa ja huolellista suunnittelua. Ihan asuntomessurykäisynä en sellaista rakennuttaisi, ellei suunnitelmat sitten olisi jo hyvin hiottuna pöytälaatikossa odottamassa sopivaa hetkeä. Ja se sopiva hetki voidaan määrittää esimerkiksi itämaisten ja länsimaisten astrologioiden mukaan. Voidaan selvittää milloin on hyvä ajankohta rakentaa, milloin on sopivat energiat aloittaa ja mihin ilmansuuntaan tulisi muuttaa nykyisestä asunnosta kunakin vuotena.
Mitäs me muut sitten voimme tehdä, jos unelmien tonttipaikkaa ei ole katsottuna tai jos et edes halua muuttaa kaupungin sykkeestä jonnekin mäntyjen keskelle pöpelikköön? Nyt pääsemme kompromissien keskelle. Joku muu on tehnyt rakennusvaiheessa isot päätökset siitä, miten asunto sijoittuu tontille, millaisia pohjaratkaisuja on käytetty ja mihin suuntiin huoneet, ovet ja energiat avautuvat. Sinun tehtäväsi on hyödyntää kunkin kohteen hyvät puolet ja korjata pulmakohdat.
Jos etsit uutta asuntoa, tärkeintä on tietysti miettiä oman perheen tarpeita ja sitä millaisessa ympäristössä arki sujuu mielekkäästi. Pohjapiirros on olennainen, vältä kämppiä, joissa näyttäisi olevan hankala pohja, paljon puuttuvia nurkkia, vinoja seiniä, pitkiä käytäviä. Mitä enemmän pohjapiirros muistuttaa tasaneliötä, sen fengshuimaisempi se on. Asiat loksahtavat tasapainoisesti kohdalleen. Pienet ulokkeet ja erkkerit tekevät hyvää, isot ulkonemat voivat jo luoda ongelmia. Jos jokin alue korostuu liikaa, se horjuttaa tasapainoa. Liian paljon hyvää kääntyykin huonoksi.
Ullakkoasunnoissa on kalliin hinnan lisäksi koko joukko vinoja kattoja tai kattopalkkeja sekä teräviä kulmia. Tällaisten seinien sisällä saattaa seikkailla niin terävät sha-energiat, että lähtökohta on huono. Ainakin matalia nurkkia pitäisi saada energeettisesti kohotettua ja sijoittaa oleskelu- ja nukkumispaikat korkeimpien osuuksien kohdalle, jotta vältetään painostava energia. Pitäisikö sitten vaan muuttaa pehmustettuun pyöreään huoneeseen niin vältetään "terävät myrkkynuolet"? No sekään ei ole hyvä ratkaisu, sillä pyöreiden tai kuusikulmaisten tornien sisällä asuminen voi tuoda yllättäviä haasteita. Pistihän se Ville Valokin Munkkiniemen tornitalonsa myyntiin vaikka se oli vimpan päälle rempattu (kävin katsomassa netistä kuvat ja nostelin hämmästyneenä kulmiani pohjapiirrokselle). Parisuhde kariutui eikä urakaan tainnut enää kulkea entiseen malliin. Fengshui-konsultointi olisi ehkä ollut paikallaan. Tai sitten Valo vaan tiedosti itsekin asuntonsa ongelmat ja kaipasi maisemanvaihdosta.
Jos kodissa on fengshui-haasteita, niin kuin monessa kodissa varmasti on, niin aina löytyy jokin ratkaisu. Joskus se äärimmäisin ratkaisu on muuttaa pois, jos elämä alkaa mennä ihan pyllymäkeä. En voi sitä suoraan sinulle tässä kertoa, sillä en ole käynyt kotonasi enkä nähnyt asuntosi pohjapiirrosta. Kun olet konmarittanut tarpeeksi ja löytänyt paikan kaikelle, niin ota selvää kotisi baguan alueista. Toisin sanoen missä ilmansuunnissa ja elämänalueilla on korjattavaa ja missä menee ihan hyvin näinkin. Pääset itse oikein hyvin alkuun perehtymällä alan kirjallisuuteen tai osallistumalla fengshui-kursseille. Ja jos tuntuu, ettet sittenkään pääse puusta pälkähään tai homma tuntuu yksinkertaisesti liian monimutkaiselta viiden elementin teorioineen ja muuttuvine vuosienergioineen, muista, että meitä fengshui-konsultteja on täällä ihan teitä varten. Aina löytyy apua, kun sitä ryhtyy etsimään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti