Sivut

lauantai 5. maaliskuuta 2016

Kuun rytmeissä

Viimeiset kaksi vuotta olen yrittänyt elää kuun rytmien mukaan. Tutustuttuani tähän kansanperimätietoon takaisinpäin ei enää ole ollut kääntymistä. Koko elämän voi suurinpiirtein rytmitellä luonnon oman kalenterin mukaan.

Jokaisessa kuukaudessa on 2-3 päivää jokaiselle horoskooppimerkille. Esimerkiksi vesimiespäivinä voi tulla hulluja päähänpistoja, kalapäivinä ovat jalat koetuksella, oinaspäivinä voi tulla päänsärkyä ja leijonapäivinä kaikki tuntuu mahdolliselta ja olemuksessa on itsevarmaa ryhtiä. Neitsytpäivinä kun käy kampaajalla, niin kutrit pysyvät kauniisti ojossa, leijonapäivinä leikattu tukka vahvistuu ja kalapäivinä hiuksiin tulee hilsettä. Jos kaljuuntuminen uhkaa, niin hiukset tulisi leikata vain ja ainoastaan leijonapäivinä. Valitettavasti jos tuuhea tukka on jo mennyttä kalua, ei kuukaan voi sinua enää auttaa jälkikäteen. Kynsien leikkaaminenkin on "kuutiedettä": kaurispäivinä kynsistä tulee kestävät ja kauniit eivätkä ne lohkeile. Ohjeita löytyy niin kiusallisten känsien poistamiseen kuin hehkeään ihonhoitoon. 

Osa päivistä vaatii kevyempää ruokavaliota ja usein onkin käynyt niin, että kun olen saanut vatsanpuruja, kuukalenterissa on sanottu, että olisi pitänyt syödä kevyesti. Uniongelmat esiintyvät yleensä myös tiettyyn aikaan kuussa, usein rapupäivinä. Rapu liittyy maksaan ja jos maksalla on kovasti ylitöitä illallisen sulattelun kanssa, voi yöunista tulla yhtä sängyssä pyörimistä.

Pyykinpesussa ja siivouksessa olen huomannut parhaat tulokset. Kaikki ikävät työhommat kannattaa sijoittaa vähenevän kuun aikaan, niin asiat sujuvat suotuisammin. Tahrat lähtevät pyykeistä helpommin ja pyykkäys ei tunnu niin rasittavalta, vaan menee siinä sivussa. Toimii kaikenlaisten kotihommien suhteen. Tarkat ohjeet annetaan oikeaan tuulettamiseen, ikkunoiden pesuun sekä maalaustöihin. Vesipäivinä maali ei kuivu ja leijonapäivinä voi kuivua niin nopeasti, että maali alkaa myöhemmin halkeilla. Eikö olisi hyvä tietää tämäkin ennen kuin alkaa isoihin urakoihin!

Kenkien plankkaus pitäisi ehdottomasti sijoittaa vähenevälle kuulle, niin tulos on parempi ja kestävämpi. Jos ottaa kengät käyttöön kasvavan kuun aikaan ja tekee suojauksen silloin, niin peli on ikään kuin menetetty. Minulla kävi näin yhden kenkäparin kanssa, joka aina vaan näyttää nuhjuiselta, vaikka niitä kuinka yrittäisi kiillottaa. 

Kun tullaan täysikuuhun, kannattaisi vältellä alkoholinjuontia, koska saa paljon helpommin krapulan. Tähän saattaa hyvinkin perustua se, että välillä voi juoda kuin sieni eikä tunnu missään ja välillä taas yksikin lasi punkkua pilaa koko viikonlopun. Kasvavan kuun aikaan pitäisikin päästää itsensä helpommalla ja lomailla, kypsytellä ja suunnitella asioita, pistää aivot töihin ennemmin kuin heilua kuin heinän teossa. Jos rahataikoja meinaa harrastaa - ja toki aina silloin tällöin pistän toiveet pankkitilin pullistumiseksi menemään erityisellä rahataikarituaalilla - niin kasvavan kuun aikaan, aamupäivällä on otollinen aika. 

Merkitsen kalenteriini aina kuukaudeksi kerrallaan, että minä päivinä täytyy kastella kukat. Sille on omat päivänsä, nimittäin vesipäivät. Kun kuu on skorpionissa, kaloissa, tai ravussa, annetaan huonekasveille vettä, eli noin 10 päivän välein. Tämän rytmin pitäisi estää mahdolliset kasviötökät sekä turha vedellä lotraaminen, josta kasvi ei hyödy.

Kaikkein kiehtovinta on kuitenkin kenties puunhakkuuajankohdat ja erilaatuisten puumateriaalien saaminen. Sanotaan, että kun kaataa puuta tiettynä päivänä vuodessa (maaliskuun ensimmäisenä päivänä auringonlaskun jälkeen), niin se ei pala. Siis palamatonta puuta! Samoin kun seurataan tarkkoja kuunvaiheita, saadaan sopivaa puuainesta talonrakennukseen, siltoihin, puulattioihin jne. Onpa käsienpesualtaitakin tehty puusta. Kun kaadetaan metsää väärään aikaan kuusta, saadaan vääntyilevää ja kosteudelle altista tavaraa. Miksikö tämä ei ole yleisessä tiedossa? Tehtaiden rattaat halutaan pitää pyörimässä ja takoa rahaa, oli mikä ajankohta tahansa. Saataisiinko tästä apua Suomen hometalo-ongelmiin? Puutalojen suhteen varmastikin, jos asiaa oikein ryhdyttäisiin tutkimaan, ajamaan ja seuraamaan. Onpa myös omat sääntönsä, milloin pitää tehdä harvennushakkuut ja miten metsät voi pelastaa taudeilta. Joulukuusikin pitäisi kaataa "kolme päivää ennen vuoden 11. täysikuuta", jotta neulaset eivät tipu. Jos näin tarkkaan ajoitukseen ei kykene, niin ainakin havut ja joulukuuset tulisi ottaa metsästä kasvavan kuun aikaan. Tulevana metsänomistajana hamassa tulevaisuudessa aion ottaa nämä opit kokeiluun jos vain suinkin mahdollista. Ja siis voi vitsi, palamatonta puuta! 

Jos sattuisin olemaan viherpeukalo ja puutarhaihminen, ilahtuisin myös kaikista vinkeistä miten saadaan runsasta satoa, päästään eroon tuholaisista ja milloin kannattaa lannoittaa luonnonmukaisesti ilman kovia myrkkyjä. Kun seuraa luonnon omia rytmejä, ei koville otteille olisi tarpeitakaan. 

Mistä sitten saat tämän perimätiedon kuun vaikutuksista tietoosi omia kokeiluita varten? Suosittelen lukemaan tämän mainion kirjan tai osia siitä: Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa (Johanna Paungger, Thomas Pappe. Yläkuu kustannus). Olen ostanut tämän kirjan omaksi, mutta Turun kirjastosta löytyy ainakin.

Ja vielä yksi vinkki: jos haluat karistaa kiloja, se on helpompaa vähenevän kuun aikaan! Kun kuu kasvaa, kasvaa myös vyötärönympärys kuin salaa.

Nyt maaliskuussa on lisäksi kaksi pimennystä, auringonpimennys 9.3. ja kuunpimennys 23.3. Seuraamani astrologin Susan Millerin mukaan pimennykset ovat voimakkaita muutosaikoja, jolloin elämänsuunta voi kääntyä vääjäämättömästi. Vuodessa on yleensä noin 4-5 tällaista pimennystä ja se, osuuko tällainen elämänmuutosperiodi juuri sinun kohdallesi riippuu siitä missä tähtimerkissä pimennykset esiintyvät. Osa niistä osuu ja uppoaa hyvinkin lähelle, osalla ei taas ole juurikaan vaikutusta. Vuoden 2011 tienoilla oli "ilmassa" peräti 7 pimennystä ja silloin tunsin tulokset nahoissani. Auringonpimennykset avaavat ovia, jokin uusi asia on tulossa elämään kun taas kuunpimennyksen myötä on aika sanoa hyvästit jollekin elämänalueelle ja se voi ottaa kovillekin.

Taas yksi hyvä syy tiirailla taivaalle ja miettiä kuun mystisiä voimia. KUU-lemisiin!
  
Kuva: nerdreactor.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti