Sivut

torstai 6. heinäkuuta 2017

Painava sana ilmastonmuutoksesta

Se, joka keksi ilmastonmuutoksen, ei kyllä ajatellut asiaa ihan loppuun asti. Eihän siinä niin pitänyt käydä, että kuumissa maissa kuumenee kiehumispisteeseen asti ja pohjoisesta häviää kesät tykkänään. Kreikan saaristossa on nyt +41 ja täällä Kainuussa ihan vaan himppusen sen alle. Eroa on vain noin palttiarallaa 30 astetta.

Kärvistelen siis mökkiaitassa +10 asteen heinäkuisessa kelissä (Grillimainosta mukaellen: "Tänään ei ole yhtään niin kylmä kuin eilen. - No ei niin!") ja muistelen lapsuuden kesiä. Muistoissani minulla oli aina hellemekko päällä ja avosandaalit, eikä villasukkia tarvinnut kaivaa kuin vasta 2000-luvulla. Muistini on ehkä tyhjentänyt kovalevyä, mutta lapsuuskesät olivat enimmäkseen kuumia ja kuivia. Eihän se ollut kuin vuonna 1996 (yli 20 vuotta sitten, herregud) kun koko heinäkuu oli yhtä 27 astetta ja aamuisin menin aina heti herättyä ihanalle aamu-uinnille. Silloin se oli mahdollista, nyt en muista tällaista tapahtuneen ainakaan viimeiseen kymmeneen vuoteen. Ei pysty, ei kykene. Jos veden lämpötila on alle 20 astetta, pysyn maan kamaralla.

Joku politbyroo on siis sössinyt tämänkin uudistuksen ja nyt varmaan vedotaan kerrannaisvaikutukseen, Neuvostoliiton hajoamiseen tai markkinatalouden tukiin. Haluan vanhan ilmastoni takaisin ja heti. Jos se ei ole rikki, niin älä yritä korjata sitä.

Pahinta on, ettei edes fengshui auta tähän! En tiedä minkään sortin tehostetta, jolla saataisiin ilman lämpötila nousemaan. Ihmiset saa kyllä käymään kuumina eri kikoilla, varsinkin jos Venus osallistuu mukaan talkoisiin, mutta sillä ei vielä taistella ilmastonmuutosta vastaan.

Mikä avuksi? Voisiko tapahtua ihme, kuten silloin kun Suomi voitti Euroviisut? Kukaan ei enää jaksanut uskoa voittoon ja sieltähän se heti ampaisi maaliin. Elättelemmekö siis turhia toiveita kun aina valmistaudutaan siihen huikeaan hellekesään tuulettimin ja lööpein? Vai onko vika siinä, että olemme jo kyynistyneet ja heittäneet hanskat nurtsille - Suomen kesä, mikä vitsi!

Pitäisikö pistää kokoon joukkosuggestio koko Suomen voimin: yhtenä keväänä kaikki tsemppaavat ja uskovat tosissaan, että nyt on pitkä kuuma kesä edessä, ja katsotaan sitten toimiiko. Tiedän, että se ei ainakaan toiminut, kun McDonalds jokunen vuosi sitten kampanjoi pitkää kylmää kesää - tai siis toimi liiankin hyvin, himputti. Amerikoissa oltaisiin jo tehty kansalaishaaste oikeuteen kesäkelien pilaamisesta. 

Se, mikä on suomalaisista kivaa talvessa, kuten kuuman teen juonti villasukat jalassa, huopa käärittynä ympärille ja lupaava romaani sylissä, täytyy ottaa ohjelmaan myös kesällä. Jos jotain positiivista puolta etsii, niin ainakin saunajäähdyttely on nopeasti hoidettu, uusia uikkareita ei tarvitse ostaa, ihokaan ei pala ja jätskivyötärö jää keräämättä. 

Tosin meinasin lähteä tästä raparperipiirakan tekoon. Sillä jotain lämmintä korviketta täytyy saada Suomen suvea sulostuttamaan. Makeaa mahan alle ja löylyä kiukaalle! 

Kesän lämmittäjät: sauna, kokko, villasukat ja kauniit maisemat. Niistä on suomalaisen sielunmaisema tehty.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti