Sivut

sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Fengshuin ytimessä — Howard Choyn opissa

Välillä saattaa punainen lanka unohtua, kun laukkaa fengshui-tiedon perässä yhä pidemmälle kinttupolkuja pitkin. Ensin näyttää, että päästään revittelemään superstradaa nopeasti ja suoraan perille asti, ehkä jopa etuajassa, kun ei jäädä turhaan matkalle yöpymään ja syödään vain nopeat snacksit huoltamolla. Sitten käännyt jossain vaiheessa tavalliselle maantielle ja tutkit vanhaa paperikarttaa ja mietit onko se edes oikeinpäin. Eksyt ja kiertelet vähän tuntemattomia kyläpahasia, kysyt neuvoa paikallisilta, jotka kaikki osoittavat eri suuntaan ja lopulta päädyt jotenkin jyrkälle kiviselle aasipolulle, jonka määränpää on ruohontupsujen takana aivan näkymättömissä. Epäilyttää, kannattaako sinne lähteä lainkaan. Silloin saattaa olla aika palata takaisin fengshuin lähtöruutuun ja ottaa uusiksi.


Juuri tällaisen nollauspisteen tarjosi Suomen Fengshui ry:n järjestämä vierailijaviikonloppu, jossa fengshui-arkkitehti Howard Choy kertoi mitä fengshui oikeastaan on, vaatimattomalla 40 vuoden kokemuksella ja aidolla kiinalaisella geeniperimällä. Ennakkotiedoissa kerrottiin, että vierailijamme kertoo maastonmuodoista ja chi’stä, eli fengshuin peruslukutaidosta. Oletin siis, että näemme monta diaa vuoristojen lohikäärmemuodostelmista, vesireiteistä ja otollisista talon paikoista, joissa ulkoiset maaston muodostelmat aktivoivat talon sisäisiä fengshui-tähtiä. En tiedä mitä muut mahtoivat odottaa, mutta saimmekin jotain ihan muuta.

Päällimmäiseksi jäi tietysti mieleen yin ja yang, sillä kuten Howard Choy totesi, kyseessä on niin perustavaa laatua oleva käsitepari, että ilman sitä fengshuita ei edes olisi olemassa. Olen huomannut omankin opetuksen kautta, että yin ja yang ei ole ihmisille helppoa sisäistää ja tuoda käytäntöön, osaksi omaa elämää ja kotia. Usein se jää abstraktiksi asiaksi ilmaan, mutta nyt saimme napattua sitä raivelista kiinni ja tuotua lähemmäs maanpintaa. 

Ennen kaikkea useamman kerran naimisissa ollut Howard Choy halusi meidän ymmärtävän, että yin ja yang lähtee miehestä ja naisesta, siis niistä tyypeistä, jotka siellä kotona asuvat. Pariskunnan harmonia on tärkeimpiä asioita mitä maa päällään kantaa ja perustuu yinin ja yangin tasapainoon. Kun toinen on surullinen, toisen on otettava iloinen asenne, eivät molemmat voi olla maassa yhtä aikaa. Eli kun toinen on heikoilla, toisen täytyy olla vahvempi. Kun toinen taas alkaa haastaa riitaa, toisen on annettava periksi tai ainakin peräännyttävä hetkeksi, jotta toinen rauhoittuu. Ja kun osaa asettaa oman elämänkumppanin etusijalle (eikä esimerkiksi keskity liikaa lapsiin tai työhön), kaikki muukin elämässä loksahtaa kohdalleen, ainakin jos Howardia on uskominen. Muista siis perjantain punaviini, keskustelutuokio ja kireiden hartioiden hierominen eli kontaktin ottaminen siihen, mitä toinen nyt ajattelee. Tuntuikin siltä kuin olisin ollut parisuhdekurssilla koko viikonlopun!

Ilman ihmisiä ei myöskään ole fengshuita, sillä kaikki lähtee paitsi yinistä ja yangistä, feminiinisestä ja maskuliinisesta energiasta (josta ne lapsetkin tulevat), myös ihmisen chi'stä, eli ihmisen omasta energiasta. Jos fengshui-konsultti unohtaa ottaa lähtökohdakseen asukkaan tarpeet ja toiveet, ollaan jo lähdetty menemään metsään. Aina ihminen ensin, sitten vasta ympäristö ja koti missä hän asuu. Mutta toisaalta, ihminen ei koskaan elä umpiossa ilman ympäristöään. Olemme aina asuinympäristömme ympäröimiä, olemme aina itse fengshuin keskellä, tai chi'ssä, kotimme keskiössä. Siksi kodin keskustan hyvä flow auttaa myös meitä itseämme ihan konkreettisesti.

Kurssilaisia mietitytti muun muassa asunnon istuman ja katsoman määrittäminen, eli se, mihin suuntaan asunto avautuu ja mistä päin se ottaa tukea. Jos tätä on yhtään joutunut pohtimaan, huomaa, että istuman määrittämisessä on omat ongelmansa ja ennen kuin asia on selvinnyt, ei voi lähteä huseeraamaan vaikkapa asunnon lentävien tähtien laskemisessa. 

Kurssin parasta ja kirkkainta antia olikin Howardin ohje, kuinka istuma määritetään ja arvaatko jo, miten se tapahtuu? No tietysti yinin ja yangin kautta! Nyt konkreettisesti mietittiin mitä ne tarkoittavat. Korkeampi maasto talon ympärillä on yangia, matalampi puoli on yiniä. Valoisampi puoli asuntoa, se, mistä ikkunat löytyvät ja missä aurinko paistaa, on yangia, kun taas pimeämmät nurkat edustavat yiniä. Aktiiviset väylät, niin asunnon ulkopuolella kuin sisälläkin ovat yangia, kun taas passiiviset alueet, jotka ovat vähällä käytöllä, ovat yiniä. 

Näin kun summataan monta tekijää yhteen, saadaan lopulta määritettyä mihin suuntaan asunto avautuu. Tulos voi olla yllättävä, mutta eipähän perustu pelkkään mutu-tuntumaan. Ellei se sitten riipu siitä mistä roikkuu. Jos jotain opimme viikonlopun aikana, niin sen, että "it depends". Aina voi olla jokin syy, minkä vuoksi asiaa täytyy tarkastella eri näkövinkkelistä, kenties eri lopputulokseen päätyen. Fengshuissa ei siis ole kiveen hakattuja sääntöjä, sillä aina voi löytyä jokin toinen ensimmäisen säännön kumoava tekijä. Ja juuri sen takia näillä kursseilla istutaan että opitaan ottamaan kokonaisuus huomioon.

Kokonaisuus muodostuu Howard Choyn mukaan paitsi muodoista ja konkreettisesta, käsinkosketeltavasta ympäristöstä, myös aineettomasta energiasta. Ei koti ole pelkkää laastia ja tiilenmurikoita kuten ei ihminenkään ole pelkkä kehonsa, vaan paljon enemmän kuin mitä voimme edes aistia. Fengshui on tätä energiaa, josta aina emme voi oikein sanoa mitä se lopulta on. Se on myös tunteita, intuitiota, vaistoja, näkymätöntä energiaa. 

Jos haluaa oppia ymmärtämään fengshuita ja siinä piilevää viisautta, kiinalaiset kehottavat pohtimaan lunta. Siinä kun piilee monta olomuotoa mystisessä, energisessä paketissa. Ja täällä Suomessahan me vasta lunta ymmärrämme jo geeniperimän myötä! Lumi tulee meillä tupaan asti, kun sen keskellä niin pitkän pätkän vuotta - ja koko elämäämme! - vietämme. Ruvetaan siis pohtimaan sen sisältämää viisautta vaikka iltalenkillä, kun emme sitä pakoonkaan pääse. Voisiko kalenteriin lisätä vaikka lumen pohtimisen päivän? Täällä pohjoisessa kun ollaan hakoja täyttämään kalenteri kaikilla tärkeillä päivillä...

Sen lisäksi, että syvensimme näin ymmärrystä yinin ja yangin ja koko fengshuin ydinolemuksesta, kävimme myös tutustumassa Helsinkiin rakenteilla olevaan uuteen keskustakirjastoon, jonka on määrä olla valmis vuoden 2018 loppuun mennessä. Tutkimme maaston etukäteen Google-nettilähteiden avulla, mietimme mistä energia tulee ja mihin se kerääntyy, mitä elementtejä paikalta löytyy ja mitä tämä kaikki lopulta merkitsee. Sitten lähdimme paikan päälle kirpsakassa pakkasilmassa katsomaan rakennusta omin silmin. Fengshui-arkkitehti Howard Choy oli otettu kirjaston optimaalisesta sijainnista ja sen arkkitehtonisesta muodosta, joka nappaa chi-energian sisäänsä, eli hänen mielestään ympäristön energia on otettu haltuun oikealla tavalla. Kirjasto lupaakin hyvää Helsingin ja koko Suomen kulttuurin ja tietotaidon kehitykselle!

En ole ollut vielä yhdelläkään huonolla fengshui-kurssilla ja tässä viikonlopussa on varmasti sulateltavaa ja muisteltavaa vielä vuosiksi eteenpäin. Taidankin muuten nousta tästä näppäimistöltä hetkeksi ja keittää aamukahvit yövuoron jälkeisiltä lyhyiltä yöunilta heränneelle kumppanilleni. Sillä yinin ja yangin sääntöjen mukaan minä joka olen tänä sunnuntaiaamuna jo puoli viideltä noussut innokkaana töiden kimppuun voin vallan hyvin tarjota annoksen yang-energiaani yinisemmän näköiselle uninaamalle keittiönpöydän toisella puolella. Sillä sen mitä Howard Choy kurssillaan kertoi, panin visusti talteen ja hyödynnän sitä jatkossa vaikkapa näin parisuhteen dynamiikkaa miettien.

Siinä se on pähkinänkuoreen puristettuna, eli miten chi kulkee sisällä ja puutarhassa ja miten monella tavalla asunto voikaan avautua.

Kurssilla tutkittiin myös toimistotilojen parhaita istumapaikkoja sekä Helsingin fengshuita, joka alkoi näyttää ihan käden muotoiselta.

Sha-tyylillä! Aina pitää olla yksi tyylivirhe, ettei mene liian täydelliseksi. Sillä tuollainen terävä kulma löytyy uudesta kirjastotalosta, joka osoittaa suoraan kohti Helsingin Sanomien taloa. Kuinkahan käy uutisvälityksen jatkossa?

Alakuvassa osa kurssilaisista Kristiina Mäntysen yläviistosta kuvaamana.Lopuksi ihmeteltiin vielä Musiikkitalon metallihirviötä, anteeksi metallista tilataideteosta. Siinä kiinnostavinta ja fengshuin mukaisinta olikin varjo.PS: Jos sinäkin kaipaat viikonlopun ratoksi fengshui-kurssille, vielä ehdit kun olet nopea. Jo ensi lauantaina, eli 3.3.2018 starttaamme Helsingissä kirjakauppa Era Novan tiloissa ja pohdimme yhdessä kurssilaisten kanssa miten oman kodin fengshuita saisi haltuun. Olet tervetullut mukaan!

Katso kurssin esittelyvideoni täältä:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti