Sivut

torstai 1. maaliskuuta 2018

Italian makuista elämää

Yksi ehdottomista kohokohdista ns. kansainvälisessä ihmissuhteessa on tietysti kumppanin kotimaassa oleskelu, sen kieleen, tapoihin, maisemiin ja ruokiin tutustuminen. Tätä olen tehnyt pikkuhiljaa jo vuodesta 2001, eli olen opetellut välimerellisiä Italian tapoja paljon kauemmin kuin aasialaista fengshuita.

Välillä olen kuulemma "amerikkalaisempi kuin luccalaiset" (sanonta jonka voisi kääntää suomeksi vaikka "jenkimpi kuin stadilaiset") tai "piu napoletano dei napoletani", eli napolilaisiakin jäynempi (tiesitkö, että 90-luvun alussa Napolissa vielä myytiin t-paitoja, joissa oli turvavyön kuva? Niin poliisi ei nähnyt, että olet jättänyt turvavyön oikeasti kiinnittämättä! Tällaisen olisin halunnut hankkia, sitten kun ekan kerran joskus Napoliin pääsen - siitäkin huolimatta, etten omista autoa). 

Luulenpa, että tämä tahtoo sanoa sitä, että sisäiset elämeni Tiikeri ja Lohikäärme pääsevät Italiassa ihan eri tavalla esille kuin Suomen kylmässä kohmeessa. Itse-elementti Ren (Yang Vesi) pääsee tervehtimään toveriaan isoa Välimerta eikä minun tarvitse kylmänarkana miettiä monetko välihousut tänään tarvitaan. Italiassa voi jopa käyttää sandaaleita! Suomessa olen usein joutunut miettimään, että voiko laittaa sukat sandaalien kanssa, kun ilmankaan ei tarkene. Ei ihme, että italialaiset ovat luonnostaan tyylikkäämpiä kun eivät joudu tällaisten asioiden kanssa painimaan! Meillä on Lenita, heillä on ilmasto, joka määrittää tyylin.

Se miksi kirjoitan Italiasta tänään, kun Suomessa on upea aurinkoinen maaliskuu ja pakkasen pauketta ympäri maan, on se, että pian lähestyvät kesälomat. Suomalaisen hartain toive on, että kesällä paistaisi edes aurinko ja lämmintä olisi enemmän kuin jouluna. Siinä onkin tekemistä, että se toteutuisi. Muistaakseni viime kesänä vannoin, että jos taas tulee kylmä kesä, emigroidun koko kesäksi Italiaan. Nyt tarvittaisiin se sammakkoukko kertomaan miten mahtaa käydä.

Italialaisella puolella perhettäni on tähän ratkaisu, mahdollisesti myös sinulle, joka mietit kevään, kesän tai alkusyksyn reissuja etelään. He vuokraavat maaseutumökkiä Toscanan apenniinien vuoristossa upeissa maisemissa niille, jotka suomalaiseen tapaan haluavat nauttia luonnon rauhasta eivätkä halua naapureita liian lähelle. Tuolla mökillä on vietetty lukemattomat pääsiäiset ja grillijuhlat ulkona kirsikankukkien ollessa nupulla, kun Suomessa on ollut... no, tiedät kyllä millainen huhtikuun loskakeli. 

Tältä näyttävät kirsikkapuut maalis-huhtikuun taitteessa Toscanassa. 

Laitan tähän postaukseen kuvia vuosien varrella vietetyistä ihanista hetkistä juuri tällä mökillä, joka on nyt vuokrattavana omaan käyttöön Italiassa, Garfagnanan maisemissa. Mökissä on kaksi makuuhuonetta parisängyllä ja yksi yhden hengen huone, lisäksi olohuoneesta löytyy tarvittaessa levitettävä sohva kahdelle, eli 5 mahtuu leveästi ja 7 vähän ahtaammin majoittumaan. Asunnossa ei ole sellaista nykymukavuutta kuin astianpesukonetta, mutta ei sellaista usealta Suomen kesämökiltäkään löydy.


Maisema mökin puutarhasta läheiseen Ghivizzanon kylään.


Jos kiinnostuit ihan vuokrausmielessä, niin tässä on linkki vuokraussivustolle, josta löytyy sesongin mukaiset hinnat, kuvat ja lisätietoja: Homeaway-vuokraussivustolle

Mieheni hoitaa yhteydenpidon suomeksi, englanniksi, saksaksi tai italiaksi ja minulta voi myös kysyä lisätietoja vapaasti milloin vain. Olemme menossa huhti-toukokuussa laittamaan mökkiä talven jäljiltä kesäkuntoon ja nauttimaan aamupaloista ulkona. Täytyyhän se taas testata, tuo vuoristoilma ja Italian lämpöihme!

Silloin kun tälle mökille itse pääsen käymään, keskityn yleensä olennaiseen. Eli olemiseen, syömiseen ja maisemiin. Toinen vaihtoehto on painella pää kolmantena jalkana auton kanssa lähikyliä ja -kaupunkeja ja etsiä elämyksiä. Tässäkin yinin ja yangin tasapaino on parhaaksi todettu!


Italiassa keskitytään syömään ja kokkaamaan yhdessä. Pihaan voidaan levittää pitkä pöytä ja viettää juhlat tai hörpätä aamukaffet al fresco. Maassa maan tavalla!

Tältä se uljas Garfagnanan vuoristoalueen kesämökki näyttää. Kuten huomaat, ei ole naapureita lähistöllä, vaan voi olla omassa rauhassa ja kuunnella ympäristön äänimaisemaa. Välillä saattaa illan hämäryydessä vilahtaa luonnoneläimiä, kuten villisikoja!


Kesä. Elämän parasta aikaa. Etenkin kun tarkenee ulkona varjossa ilman villasukkia!Kauniit naiset eivät ehdi rannalle, vaan ovat mökillä siivouspuuhissa. Tätä se käytännössä tarkoittaa, kun Italian mökki otetaan talviteloilta taas kesäksi käyttöön. Me mennään siivoamaan, tuletko sinä kenties nauttimaan lomasta?


Välillä olen tehnyt mökillä myös töitä, kuten valmistellut kurssimateriaalia. Tai sitten olen ihaillut maisemia viinilasillisen kanssa. Jos iskee viileämpi päivä, sisätilat saadaan lämpimiksi kahdella valurautakamiinalla ja ilmalämpöpumpuilla. Ja auttaa se viinikin...
Toscanassa kun ollaan, niin pienen ajomatkan päästä löytyy vaikka mitä, kuten Pisa, Lucca, Siena ja muut kulttuurikaupungit. Tämä elämyksellinen "riippusilta" on vain n. 45 minuutin ajomatkan päässä, kun lähdetään syvemmälle vuoristoon. Oma tai vuokra-auto on ihan välttämätön näillä reissuilla.  

Tässä kuvassa on eräs fengshuin tärkeimmistä säännöistä havainnollistettu käytäntöön. Arvaatko mikä? No tietysti yinin ja yangin tasapaino! Yang-miehet ahkeroivat kun yin-naiset keskittyvät lataamaan akkujaan aurinkoenergialla. Huomaa myös ero miesten ja naisten vaatetuksessa, yin on viileää ja kaipaa lämmintä, kun taas yang on itsessään kuumaa ja kaipaa viilennystä. Ihan oikean elämän fengshui-logiikkaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti