Sivut

keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Sisäänkäynnin energiat: Mr. Chi tulee vierailulle

Tänään tarkastellaan mitä fengshui-opit sanovat sisääntulosta ja eteisestä, jotka makuuhuoneen ohella ovat niitä avainpaikkoja kodissa.

Fengshui ja elämää ylläpitävä energiavieraamme Mr. Chi tykkää kovasti siitä, että kotiin johtava tie kiemurtelee ja polveilee, asuitpa sitten omakotitalossa tai kerrostalossa. Äkkijyrkkä, viivasuora tie suoraan ulko-ovelle kiihdyttää vieraan vauhtia ja pulssia liikaa ja se ikäänkuin osoittaa kotiasi tuimasti sormella - tai sillä kuuluisalla myrkkyjousella. Jos tunnistat asuvasi juuri tällaisen kiihtyvän tien päässä, voit yrittää hämätä: pensasta, aitaa, kivenmurikkaa, jotain näköestettä kehiin ja chin vauhti rauhoittuu. Kunnon kurvit ovat siis fengshuissa hyvästä.

Itse ulko-ovella pitää vähän tarkastella näkymiä, että mihin ollaan saavuttu. Onko yleisilme siisti, repsottaako jokin kohta? Onko ylipäätään selvää, missä pääsisäänkäynti on? Jos jalkaralli tai kynnysmatto on nähnyt parhaat päivänsä, ulkovalosta on palanut lamppu, oven maali hilseilee ja ovikello ei edes soi, niin Mr. Chi saattaa kääntyä ovella takaisinpäin. Se on kranttu vieras, eikä halua pistää jalkaansa ihan mihin tahansa rotiskoon.

Rotiskoista puheenollen, katselin eilen sillä silmällä naapurustoni omakotitaloja ja muutama tapaus näyttää ihan kummitustalolta (kenties sitä ovatkin?). Pihatöitä ei ole tehty vuosiin, sammalta kasvaa ajotiellä ja katolla, kuivia oksankarahkoita on piha täynnä, pensasaitoja ei ole leikattu. Näyttää kuin taloissa ei asuisi ketään ja niissä on energeettisesti kuin harmaa jähmeä vaippa päällä. Pihiseekö asukkaissa vielä henki? Tuntuu, etteivät rosvotkaan viitsisi vaivautua saalisreissulle, niin köyhältä näyttää. On ilmiselvää, että tuollaisen talon pihassa ei paljon Audeja tai Mersuja näy. En nyt sitten ottanut kyseisistä taloista kuvia, ettei minua haasteta oikeuteen tms, mutta ehkä osaatte kuvitella lopputuloksen. Oikein ihmetyttää, kuinka nykyaika onkin voinut hypätä näiden talojen yli. Ehkä asukkaat ovat nimenomaan huonokuntoisia eivätkä pysty enää pitämään asunnostaan huolta. Sisällä näyttää varmaan aika lohduttomalta myös.

Mieti sitten ihan vastakkaista rakennusta, jossa on vihreät hyvinhoidetut nurmikentät, sepelin tai asvaltin välistä ei pilkistä rikkaruohoja, kukkapensaat ovat raskaita kukintojen ja ruokaretkellä olevien mehiläisten painosta ja kaikki on ylipäätään tiptop. Runsaus ja rikkaus suorastaan huokuu ulospäin ja asukkailla todennäköisesti pyyhkii aika kivasti. Ainakin heillä selvästi on varaa puutarhuriin tai sitten erityisen vihreät sormet. Ei tarvitse edes kysyä, kummassa mieluummin asuisit. Sitäpaitsi siinä missä rempallaan olevissa rotiskotaloissa on ikuinen hyinen marraskuu, niin näissä vauraustaloissa taas on ikuinen rehevä kesä.

Itse en ole viherpeukaloihmisiä, mutta siemailen kyllä kesädrinkkini mielellään muiden hoitamassa puutarhassa. Siirrytään kuitenkin sisälle päin katsomaan mitä sieltä löytyy. PS: Huomasithan ulko-oven vieressä molemmin puolin olevat leijonapatsaat tai kukkaistutukset? Ne korostavat sisäänkäyntiä ja antavat sille arvokkuutta ja symmetriaa.

Tässä allaolevassa kuvassa on muuten rohkeasti valittu fengshuin mukaisesti ulko-oven väriksi punainen. Jos ovi osoittaa etelään tai lounaaseen, niin nappivalinta. Pohjoiseen päin taas vähän huonompi juttu (eli oven värilläkin on väliä). Ulko-ovi saisi mielellään olla umpinainen, mutta tuollaiset sivulla olevat kurkistusaukot menevät, kunhan ovelta ei suoraan näe mitä asukkaat puuhailevat, ihan jo turvallisuus- ja yksityisyyssyistä. Kun ovikello soi ja haluat teeskennellä, ettet ole kotona, niin on ikävää, jos jo ulko-ovelta näkee, että siellä lojut alusvaatteisillasi sohvalla, sipsikulho sylissä... Jos valon vuoksi tuollaisia aukkoja on tehty tai ovessasi on ikkunapintaa, niin yksi vaihtoehto on asentaa niihin kalvot. Ne päästävät valoa läpi, mutta estävät näkyvyyden.


Kuva: www.drawhome.com


Sisälle päästyä moni alitajuisesti haistaa kodin ominaistuoksun. Siitä tulee ensimmäinen fiilis siitä, että onko täällä puhdasta vai pitääkö varoa mihin tahmaan sukkansa sijoittaa. Lemmikeistä usein tulee oma hajunsa, mutta se on jo hyvin, jos kissataloudessa ei heti ensimmäiseksi haise pissa ja näy kissan ulostelaatikko. Ei ole ihan kaikista houkuttelevin ensivaikutelma.

Ideaalitilanteessa eteinen on valoisa, tilava ja hallimainen eikä sitä hallitse kenkä- ja takkiröykkiöt, vaan kiinnität huomiota ennemminkin kivaan sisustukseen. Ei eteistä turhaan sanota kodin käyntikortiksi. Moni lukijoista huokaa tässä vaiheessa, sillä eihän meillä Suomessa juurikaan tällaisia eteisiä ole. Kun avaa oven kotiin, niin vastassa on pimeää bunkkeria muistuttava kapea eteinen, jonka varrelle kasattuihin kenkäpinoihin kompastuu tahtomattaan. Kenties vastassa on lastenvaunut tai pyykkiteline, ja sisälle asuntoon ei mahdu ennen kuin ne on siirretty pois tieltä. Veikkaan, että Mr. Chi katsoo pitkään nenänvarttaan pitkin ja kääntyy kannoillaan. Ei siis auta, että olohuone ja keittiö on tosi kivasti laitettu, jos eteinen on kauhea. Tosin pullan ja kahvin tuoksu saattaa vielä houkutella peremmälle.

Tee siis se mitä kulloisessakin asunnossa pystyt. Maalaa tai tapetoi eteinen vaalealla ja houkuttelevalla sävyllä, mielellään viiden elementin ja baguan ilmansuuntien mukaan valittuna. Jos valoa on riittävästi, voit valita vaikka kuinka tsäpäkän värin tai tapettikuosin, mutta muussa tapauksessa vaihda valaisimiin kirkkaammat valonlähteet tai uusi valaistussysteemi kokonaan. Mieti ulkovaate- ja kenkäsäilytys uusiksi (kenties se vaikein pala). Kengät muuten pitäisi asetella kärjet ulospäin, jotta olet ikäänkuin valmis lähtöön, kun tilaisuus kutsuu. 

Valitse matto, joka on helppo pitää puhtaana ja jonka ulko-näöstäkin pidät. Punainen eteismatto sopii ainakin etelän alueelle mainiosti, mutta joka kotiin en sitä tyrkyttäisi, ellet sitten välttämättä halua tuntea itseäsi vip-henkilöksi joka kerta kotiin astuessasi. Peili avartaa tilaa, mutta sehän ei tietenkään saa olla eteisessä ulko-ovea vastapäätä (sillä chi-energia lähtee ovesta samantien karkuun) eikä se saa heijastaa niitä ikäviä röykkiöitä, sillä peilien heijastamat asiat tuplaantuvat. Mieti siis mitä muuta kivaa kuin oma naama peilistäsi heijastuu.

Hienoa on jos eteiseen mahtuisi lipasto, jonka päälle sijoitetaan kaunis peili tai taulu, valaisin ja vaikkapa vati avaimille sekä viherkasvi tai leikkokukkia. Mieti luksusta ja hotellimeininkiä niin pääset oikeaan moodiin. Tässä Living Etc -lehdessä julkaistussa eteiskuvassa on ainakin blingiä ja koristetta niin, että tulijan mielenkiinto kiinnittyy niihin. Se, mihin he ovat vaatesäilytyksensä piilottaneet, onkin sitten eri juttu.

Kuva: housetohome.media.ipcdigital.co.uk

Se, mitä ulko-ovelta näkyy, on tärkeää. Käy kääntymässä ovellasi ja tutkaile näkymää sisään. Mikä on katseen kiinnityskohta? Onko se wow vai voi ei

Tässä kuvassa on fengshuin kannalta asiat aika mukavasti. Vastassa ei ole ikkunaa tai peiliä ja portaatkin kaartuvat sisäänpäin, jolloin energia ei heti lähde laukkaamaan suoraan yläkertaan. Portaat ovat umpinaiset, yleisilme on puhdas ja levollinen. Yksityiskohtina suuri kattovalaisin ja mustavalkoiset taulut kiinnittävät huomion ja peili on sijoitettu heijastamaan kivoja perhepotretteja. Täällä varmaan asuu tyylitietoinen ja onnellinen lapsiperhe, jolla on käytössään ulkovaatteiden säilytykseen jokin kikka kolmonen. Ainoa miinus tulee siitä, että näkymä avautuu keittiöön - jos keittiö on ensimmäisenä vastassa, asukkailla saattaa olla ongelmia ruoan, syömisen tai ruoansulatuksen kanssa. Tässä tapauksessa riittää sulkea ovi keittiöön ja fengshui-gurut ovat tyytyväisiä. Ja asukkaat tietysti myös.


Kuva: arcadianhome.com


Vielä pieni varoittava esimerkki peilien maailmasta: älä tee näin. Tässä allaolevassa eteiskäytävässä on kova kuhina, kun peilit heijastavat non-stoppina energiaa toistensa välillä. Oikeastaan niillä on ping-pong-matsi koko ajan meneillään. Ei siis koskaan peilejä vastakkain! Ovi on myös liian avonainen. Onhan se ihanaa, että valoa tulvii, mutta tuollaisesta ovesta näkee vähän turhan helposti onko kämpässä varastettavaa, ja jollain sorkkaraudalla tuokin lasi saadaan säpäleiksi ja käsi vain sisälle lukkoa aukaisemaan. Muilta osin on kaunis sisääntulo, johon on selvästi panostettu. Se, mihin takit laitetaan, on jälleen englantilaisille sisustajille toissijainen asia.

Pring-pring! Ovikello soi jo ja energiantäyteinen Mr. Chi on tulossa vieraisille, juuri teille, tässä ja nyt. Miten sinä ja kotisi otatte yllätysvieraan vastaan?


Kuva: cdni.condenast.co.uk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti