Lukioaikoina, ellei peräti ylioppilaskirjoituksissa, kirjoitin mielikuvitusleikin, jossa Suomi sijaitsi Italian paikalla ja Italia lykättiin Pohjolan nurkille. Kuten arvata saattaa, suomalaisista tuli elehtivämpiä etelässä ja kansainvälisesti menestyneempiä, kun kulkuyhteydet olivat avoinna niin Eurooppaan kuin Afrikkaankin. Italialaiset puolestaan saivat kärvistellä kylmän kohmettamina ja vilkas sosiaalinen kanssakäyminen alkoi hiipua sitä mukaa kun lämpömittari tippui miinukselle. Jälkikäteen ajateltuna on hassu sattuma, että löysin sittemmin italialaisen miehen ja olemme voineet käytännössä kokeilla kuinka suomalainen vapautuu turhista säännöistä ulkomailla ja kuinka ikijää sulaa mitä kuumemmaksi meno yltyy, kun taas italialainen kaipaa sosiaalisia kontakteja mustien toppatakkien maassa ja ihmettelee kun ihmiset ovat ajatustavaltaan niin neliskanttisia.
Avotakan artikkelissa maailmalla töitä tehnyt nainen ei enää kyennyt taipumaan kotimaansa Suomen työkulttuuriin ja ilmapiiriin monien ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen. Juttua lukiessani mieleeni pälkähti ajatus fengshui-baguan sijoittamisesta Euroopan kartalle. Fengshuissa koti ja puutarha voidaan jaotella ilmansuuntien mukaan eri alueisiin, kuten terveyteen ja vaurauteen, joten ajattelin, että mitä bagua mahtaisikaan kertoa isommalla tasolla Euroopasta ja sen alueista?
Jos siis leikkimielisesti lätkäisemme Euroopan kartan päälle ilmansuuntien mukaisen baguan ja katsomme löydökset, niin keskustasta löytyy luonnollisesti Saksa (ota visuaaliseksi avuksi alempaa löytyvä kuva). Sen ympärillä kaikki pyörii ja se sanelee säännöt. Sillä itsellään on jalat maassa, sillä baguan keskusta on maaelementin alue ja se edustaa terveyttä ja kaikkien elementtien tasapainoa. Tähän asti ainakin olemme kartalla!
Pohjoinen on uran, työelämän ja uusien alkujen bagualohko. Tälle alueelle saan osumaan ne perinteiset skandinaaviset maat, eli Tanskan, Norjan ja Ruotsin. Totta onkin, että näissä maissa tehdään menestyksekkäästi rahaa, luodaan uusia kannattavia bisneskonsepteja ja pidetään työtä elämän napana. Norjan öljy lisäksi voitelee oravanpyörän rattaita ja tanskalaiset yhtenä maailman onnellisimmista kansoista tekevät työnsä laulellen. Täsmää tämäkin.
Siirtykäämme koilliseen, koulutuksen, tiedon ja oppimisen luvattuun maahan, eli Suomeen. Täällä ei mitään saa tehdä ennen kuin on käyty kurssit, hankittu todistukset ja luvat ja tehty asiat byrokraattien suositusten mukaan, vaikka se maalaisjärjen vastaista olisikin. Koillisen koulutusorientoitunut yhteiskunta tuntuu jähmeältä, eikä ihme: koillinen edustaa maalementtiä ja maalla on kontrollisuhde veteen, pohjoisen elementtiin. Toisinsanoen Suomessa liika koulutuksen ja tiedon painottaminen estää notkeuden ja luovien ratkaisujen käytön työelämässä.
Samalle koillisen sektorille osuvat myös Baltian maat ja suuri osa Venäjää, mutta poikkeus vahvistanee säännön. Tai sitten voimme vähän venyttää karttaa ja tyrkätä ne osaksi itää, joksi ne muutenkin mielletään. Idän aluetta pidetään terveyden ja perhesuhteiden sektorina. Itäblokin maissa on totuttu turvaamaan perheeseen, kun muuhunkaan ei voi. Terveys on pysynyt hyvänä ainakin siinä mielessä, että länsimaiden pikaruokahapatus pysyi täältä kauan poissa ja työnteko oli todennäköisesti kovaa ja fyysistä. Ainakaan elintasotauteja ei ehtinyt kertyä.
Siirtykäämme rikkauden ja vaurauden alueelle kaakkoon! Mitä sieltä löytyykään: Wien ja Itävalta, Budapest ja Unkari, Kreikka saarineen sekä Euroopan laidalta Istanbul. Mitä rikkauksia, niin kulttuurillisesti, historiallisesti kuin arkkitehtonisestikin! Wienin oopperatalot ja ylväät kahvilat, Istanbulin kirkkoaarteet ja Kreikan sivistys temppeleineen. Tätä jos mitä sanon runsauden ja yltäkylläisyyden alueeksi, sillä kaakko edustaa nimenomaan pitkän ajan kuluessa kertynyttä omaisuutta sekä niin henkistä kuin fyysistä palkkiota.
Polttaa, polttaa - vuorossa on etelä ja tulen alue. Etelä edustaa fengshuissa menestystä, tunnustusta ja hyvää mainetta. Tällä alueella on kaikkien rakastama Italia, jonka maine maailmalla ei rapaannu, vaikka sen poliitikot kuinka vetäisivät omaan pussiin. Hyvän ammatillisen aseman ja maineen suojissa voikin tehdä melkein mitä vain. Italian hohde ei himmene, se loistaa kuin ikuinen liekki niin ruoan, designin, kulttuurin, taiteen ja turismin saralla. Hei, tämä fengshui-bagua tosiaan tietää mistä puhuu!
Lounas on perheen naisen, äidillisen hoivan ja avioliiton sektori. Jos nainen voi huonosti, koko perhe voi huonosti. Tälle alueelle osuvat latinomaat Espanja ja Portugali sekä Ranska. Uuu, l'amour - Ranska parisuhteen ja romanttisen onnen alueella! Kyllä, painopiste on rakkaudessa ja hyvässä elämässä, työt tulevat sitten toisena, tai kolmantena. Espanjassa ja Portugalissa nainen pitää perheen kasassa, perinteiset roolimallit ovat voimissaan. Katolisissa maissa avioliitto ja papin aamen on muutenkin suotavaa.
Luovuuden, lasten, projektien ja tulevaisuuden alueelle osuu esimerkiksi Hollanti, Belgia ja osa Ranskaa, Irlantia sekä Etelä-Englanti. Täällä katsotaan elämässä eteenpäin ja ekonomia voi hyvin. Irlannissa syntyvyys on suurta, eli lapset, check! Hollannin maine luovuuden tuulimyllynä on vertaansa vailla ja Brysselistä käsin johdatellaan Euroopan tulevaisuutta.
Viimeisenä baguan alueena on luode, auttavien ystävien, verkostoitumisen ja esikuvien alue. Olemme Iso-Britannian maaperällä ja täällä jos missä kontaktit ovat tärkeitä. Moni kulttuuri- ja yritysmaailman esikuva on täältä lähtöisin ja anglosaksit ovat aina olleet meitä muita edellä. Mieleen tulee etsimättä Beatlesit ja Richard Branson ja millaisen hurrikaanin nämä ovatkaan jäljessään nostaneet.
Tämä pieni mielikuvaharjoitus ja fengshui-baguan asettaminen Euroopan kartalle sai sydämeni laulamaan - se siis toimii tässäkin mittakaavassa! Ylävitoset Euroopalle ja fengshuille!
Moikka! Halusin kommentoida tuota mahtavaa oivallustasi laittaa bagua Euroopan kartalle. En ole koskaan aiemmin tullut noin ajatelleeksi, mutta olen täysin samaa mieltä että nappiin meni. Belgiassa ja Venäjällä asuneena lisäisin listaasi vielä pari yksityiskohtaa. Belgialaiset ovat huomattavan lapsirakasta kansaa, perheiden lapsiluku on perinteisesti ollut suuri ja perheet sekä suvut pitävät tiiviisti yhtä ja monet eivät koskaan muuta kovin kauas vanhempien ja sukulaisten läheisyydestä. Maassa pidetään perusihmisoikeutena että jokainen aikuistuva nuori voi asua omassa talossaan lähellä vanhempien asuinpaikkaa. Venäjästä taas sanoisin, että ei siellä Neuvostoliiton aikana välttämättä oltu kovin terveitä johtuen mm. huonosta, epäterveellisestä ravinnosta, mutta toisaalta siellä panostettiin lääketieteelliseen tutkimukseen aivan toisella tavalla kuin lännessä, koska asioita ei määrittänyt kaupallisuus. Mm. pakurin vaikutuksia on siellä tutkittu tieteellisesti, samaan aikaan kun läntinen lääketiede on lähinnä naureskellut pakurin vaikutuksille... Suomi viisauden alueella mielestäni todella toteuttaa tuota "roolia" - jo ihan tv-tarjonnan vertailu eri maiden kesken osoittaa kuinka syvällistä on suomalaisten ajattelutapa ja suhtautuminen asioihin. Puhumattakaan poikkeuksellisen korkeasta koulutustasosta, jota aina vaan korotetaan niin että kohina vaan käy (mm. oppivelvollisuuden pidentäminen 18-v. asti, ja monet muut esimerkit akateemisesta maailmasta).
VastaaPoista