Sivut

tiistai 12. kesäkuuta 2018

Tiskikone paljastaa perusluonteen

Oletko sinäkin niitä ihmisiä, joita ärsyttää, kun muut eivät tee asioita niin kuin sinä? Tervetuloa kerhoon. Meitä on jo aika monta.

Tiskikoneen täyttäminen on eräs niitä asioita, jotka paljastavat ihmisen perusluonteen. Oletko suurpiirteinen, likaiset koneeseen ja se on siinä -tyylinen ihminen, vai oletko kenties kersantti majuri, jonka täytyy oikoa toistenkin erheet ja hyödyntää koneen tilakapasiteetti äärimmilleen? Aika usein parisuhteessa toinen on enemmän laissez faire -suuntausta edustava ja toinen nipottaa. Minä olen nipottaja.

Itse hermostun nykyään aika vähistä asioista, mutta kaksi on yli muiden. Tiskikoneen väärä täyttö ja tietotekniikan nikottelu. Siinä missä ensin mainittu saa vain pientä harmistuksen käryä nousemaan päästä, jälkimmäinen saattaa aiheuttaa isomman luokan kriisikonfliktin, jossa altavastaajana olen minä vastaan helvetin koneet. Silloin äänensävy kiihtyy raivon punan noustessa poskille ja esiin kaivetaan kamalimmat ärräpäät. Sadattelu ei ehkä ratkaise asiaa, mutta saapahan kerrankin sanottua. Kone ei yleensä loukkaannu, se vain kettuilee hiljaa takaisin.

Tiskikoneen kanssa sen sijaan ratkaisu on helppo. Toisen tekemä asetelma täytyy purkaa ja tehdä paremmin itse. Kas näin, nyt mahtuu kaikki! Olen jo oppinut, että tähän on turha uhrata sanoja tai kommentointia, sillä toiselle ei ole tätä insinöörimäistä tarkkuutta sisäsyntyisesti annettu. Jokainen tekee siis parhaansa (vaikka toinen sitä välillä epäileekin).

Tiedän, ettei näin ole vain meillä. Olen kuullut kahvihuonekeskusteluja, joissa mies puolestaan on tiskikonenatsi, jonka edessä nainen heittäytyy osaamattomaksi. Se hoitakoon, jolle asia on tärkeämpi.

Kun otsasuoni vihdoin lakkaa tykyttämästä, täytyy kuitenkin myöntää: Luojan kiitos meillä on tiskikone! Ja mitä tekisinkään ilman tietokonetta kaikkine näppärine ohjelmineen. Nämä ärsytyksen aiheet ovat taas niitä ensimmäisen maailman pikkuriesoja, joilla ei ole oikeiden elämän hankaluuksien kanssa mitään tekemistä.

Koska jo nyt tiskien saaminen koneeseen on aikamoisen viitsimisen takana (aina kun on tärkeämpääkin tekemistä), niin entäs sitten käsintiskaaminen? Veikkaan, että siitäkin saisi sanomista aikaan: Väärin tiskattu!


Kuka jätti tiskit pöydälle?

Kuva: Izzie R, Unsplash.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti