Sivut

perjantai 12. tammikuuta 2018

Vesi-ihmisen sielunmaisemaa

”Veden väri on sininen, sen vuodenaika on talvi ja sää on kylmä ja märkä.” No niin, siinähän se tuli pähkinänkuoressa jo sanottuakin. Vai keksisikö sitä jotain muutakin sanottavaa Vedestä, tammikuun fengshui-blogihaasteen aiheesta? Taas on aika pähkäillä samaa aihetta parista eri aivoriihestä käsin. Mitä sanovatkaan konsulttimme Nurmijärven ja Aurajoen varrelta fengshuin vesielementin olemuksesta?

Synkin, pimein ja mälsin vuodenaika on Veden valtakuntaa. Energia on raskasta, kuollutta, odottavaa, jähmeää kuin jäähile. Vesi on puristettu syksyn Metallista, ja sen voi huomata jos nuolaisee tippaa metallitangon päältä. Luonto lepää, kun se ei muutakaan voi, routaa kun on pahimmillaan useampi metri maan pinnan sisällä. Siellä se maan sisältämä vesi on jäätynyt. Kukoistukseen, ja sitä edeltävään kiivaaseen kasvuun, on vielä aikaa. Lienee aika tehdä jotain pärehommia? Tai taidetta, sillä Vesi liitetään elementtinä taiteellisuuteen ja siihen kuinka sen ydin saadaan ilmaistua, kiskottua ihmisestä ulos ja näkyville. Nyt liikutaan syvillä, taiteellisilla ja herkillä vesillä!

Ilman vettä ei ole elämää, sillä on siis aikamoinen vastuu koko maailman hyvinvoinnista. Ja se vastuu saattaa painaa vesi-ihmisen harteita. Tämän jutun kyllä tunnen omakohtaisesti, sillä vesihän (Yang Ren sellainen) on minun itse-elementtini, eli päivän mestarini, sekä kuukauden ja tunnin taivaallinen runkoni. Vetinen on vastapuolenikin, sieltä löytyy itse-elementistä Yin Vesi Gui. 

Vesi voi olla rynnivää, päällehyökkäävää, kuten voimakkaassa aallossa ja myrskyssä, tai sitä kaikkialle ulottuvaa ja tihkuvaa kosteutta, joka menee luihin ja ytimiin ja tuntuu inhottavalta kylmänkosteissa lakanoissa. Tai voi sitä ajatella ihanan raikkaana aamukasteenakin. Meitä vesi-ihmisiä on moneksi. Kun Yin Vesi luonnostaan ravitsee ja auttaa toisia kasvamaan, Yang Vedellä on pahimmillaan taipumus pistää metsää sileäksi kuin hurrikaani-Hilma ja kovertaa kivetkin omaan tahtoonsa. 

Vesielementti liitetään kätkettyihin tunteisiin, salamyhkäisyyteen, suonissa virtaavaan seksuaalisuuteen. Sinne pinnan alle piiloon nämä privaattiasiat sopivatkin, sillä niitä ei yleensä haluta koko kansalle kuuluttaa. Vesi-ihminen ui salavihkaa liiveihin syvien virtojen ja emootioiden kautta. Vesi-ihminen todennäköisesti vetoaa tunteisiisi, ei logiikkaasi. Taiteelliset ja luovat vesi-ihmiset eivät toimi Metallin tarkkuudella ja järjellä, vaan menevät sieltä mistä virran ali pääsee, soljuvat, tihkuvat, kenties pyörivät hetken paikoillaan ja jatkavat matkaa omaan tahtiinsa ja suuntaansa. Intuitio vie heitä ja voi toimia merkittävänä johtotähtenä. Tätä virtaa on turha yrittää muiden padota, sillä Vesi löytää tien maaliinsa vaikka sitten hiomalla uuden uoman esteen ohi.

Kommunikoinnissa Vesi on omalla tontillaan. Sanotaanpa, että vesi-ihminen sopisi hyvin konsultiksi, opettajaksi, terapeutiksi, julkiseksi puhujaksi ja kaikenlaiseen muuhun viestintään. Huomaan toteuttaneeni osittain vesi-ihmisen kutsumusta. Antaa sanansäilän virrata vuolaana!

Fengshuin vesi-elementti liitetään kiinalaisessa lääketieteessä munuaisiin, korviin ja virtsarakkoon. Voi se ylipainoon ja kehon turvotukseenkin olla yhteydessä. Jos näistä löytyy ongelmia, Veteen on syytä kiinnittää huomiota. Joko se on kodissa yli- tai alikorostunut tai sitä on paljon tai liian vähän sinussa itsessäsi, joko ihan fyysisesti tai tuossa astrologisessa kartassa. Diagnoosin teossa saattaa kestää jonkin aikaa, kun on näin monimuotoisesta asiasta kyse. Ja miten alkaa kuivatella kotia ja kroppaa liiasta tulvavedestä? Ainakin siihen tarvitaan vastapeluria, Tulta, ja se kuuluisa viiden elementin tasapaino. Muuten voi olla luvassa vesivahinko.

Etenkin näin talvella, vesielementin aikaan, voi vesi-ihminen vetistyä ja lamaantua täysin. Se menee omaan koloonsa, pimeään, hibernoimaan ja kerää liikkumattomana vesimassaa ympärilleen. Jos karrikoidusti sanoen tuli-ihminen käy kesällä ylikierroksilla ja räiskyy joka suuntaan, niin vesi-ihminen käy talvella alikierroksilla. Nyt ei jaksa mitään. Noin sanotaanko muutamaan kuukauteen.

Kaikki fengshuita vähänkään tuntevat osaavat yhdistää Veden myös uraan ja ammattiin. Sen vallassa on miten työelämässä pärjäämme ja miten elämä ylipäätään sujuu, eli miten elämänpolkumme polveilee. Tulviiko se, ja hukumme töihin vai avautuuko kuiva maa allamme niin suuriin railoihin, että sinne hupsahtaa koko ihminen. 

Vesielementistä löytyy pelko ja stressi ja hermostuneisuus. Taitaa olla vesi-ihmisen ominaisuuksia stressata omasta ja muiden puolesta ja ajaa itsensä sitä kautta umpikujaan. Myötätunto, hyvä asia, mutta meneekö toisten virran ja huolien mukana kulkeminen oman aallon kustannuksella? Jos ei muiden asioista, niin omista nyt ainakin saa paniikin aikaan. Vesi-ihminen ja Veden energia ylipäätään ei ole sitä kaikkein keveintä ja kuplivinta shampanjaa. Tämä ”Vesimies” ottaa asiat aika vakavasti ja on enemmän ”yksi tuplaviski lisää” tyylisiä ihmisiä. Kostea ratkaisu ei kuitenkaan auta vesi-ihmisen tilannetta, etenkin jos se johtaa syrjäänvetäytyvään itsesääliin. Voi poika poloinen, vedestä olet sinä tullut ja veteen on sinun päätyminen, kunhan et tuoppiin hukkuisi. Erilaiset riippuvuudet ja masennus voi johtua liiasta Vedestä. Silloin elämästä puuttuu seurallinen Tuli, joka vetää kuiville ja ihmisten ilmoille.

Löysin mainion kuvauksen vesi-ihmisistä E. A. Crawfordin ja Teresa Kennedyn kirjasta Itämaisen astrologian salat. Vesi-ihmisen energiaa ja persoonallisuutta kuvataan muun muassa näin: ”Vesipersoonallisuuksia on tavallisesti kahta tyyppiä: niitä, jotka ryntäilevät ympäriinsä saamatta aikaan mitään tai toistavat yhä uudelleen samaa tehtävää, sekä niitä, jotka muistuttavat ominaisuuksiltaan seisovavetistä lammikkoa ja ovat niin heikkoja, etteivät jaksa liikauttaa lihastakaan. Jos korjauksia ei tehdä, heistä tulee eristyneitä ja aikaansaamattomia.” Vesi-ihmisen elämä voi näyttää ulospäin hyvinkin staattiselta tai sitten voimalliselta pyörteeltä. Tähän tietenkin vaikuttaa oletko Ren vai Gui, Yang vai Yin Vesi.

Liika mustan värin käyttäminen ei oikein sovi vetiselle persoonalle, sillä siitä tulee kotiin ja omaan energiaan liikaa Vettä. Ja talvella vielä! Mustat vaatteet, pimeä vuodenaika ja Vettä horoskoopissa ei lupaa kovin energistä menoa. Melankoliaa ja stressiä pukkaa päälle. Kirjamme kertoo vielä, että ”vihreä väri lisää Puun käytännöllistä yksityiskohtiin suuntautunutta näkemystä, mikä aina on hyväksi liialle Vedelle, joka ei koskaan oikein saa mitään tehdyksi. Kun punaista käytetään vaatteissa tai sisustuksessa, se lisää puuttuvan Tulen ja antaa Vedelle tyyliä, hohtoa ja itsevarmuutta.” Kuten joulukuussa kirjoitin, näin se juuri menee. Punaisesta saa kunnon annoksen Veden vastavoimaa, kun meno uhkaa mennä liian flegmaattiseksi.

Siinä missä kaksi vesityyppiä sopivat yllättäen mainiosti kumppaneiksi toisilleen, näille kuitenkin suositellaan muun tyyppisten ihmisten seuraa, jottei yhteiselämä mene liian yksitoikkoiseksi. Liikaa maaihmisiä ympärille ei kuitenkaan kannata haalia, sillä nämä voivat imeä vesi-ihmiset kuiviin ja padota heidän liikkumavapautensa. Puutyyppi seurueessa tasoittaisi näitä energioita ja hillitsisi maan vetovoimaa. Tuli-ihminen kävisi välillä napsauttamassa virrat päälle omalla esimerkillään. 

Fengshuin elementtikierron käytännön sovelluksia on hämmästyttävän paljon, enkä aiemmin ollut ajatellut, että sillä kenen kanssa hengaa, on näin paljon merkitystä omaan oloon ja jaksamiseen. Ongelmaksihan muodostuu vain se, että täytyy tietää kavereiden syntymäajat ja tehdä laskelmat, kuka mitäkin tyyppiä edustaa. Onneksi olen harjoitellut ahkerasti kiinalaisten horoskooppien tekoa, joten melkein kaikki lähipiiristä on jo tutkittu! 

Jos sinä taas kaipaat veden viilentävää vaikutusta, suorastaan tainnuttavaa rauhallisuutta, niin hakeudupa vesi-ihmisen seuraan. Täällä ainakin on vettä janoiselle tarjolla! Kunhan tuo kiinalainen uusivuosi vielä saadaan vaihdettua, ja Koiran vuosi törmää kunnolla vastakkaiseen vuosieläimeeni Lohikäärmeeseen, niin sitten aukeaa vesipadot. Olisikohan jo aika hankkia punainen pelastusrengas? Ihan vaan kaiken sen vesimassan varalta.


PS: Nyt kun vesi kerta tuli puheeksi, käypä saman tien tutustumassa maailman vetisimpään kaupunkiin, nimittäin Venetsiaan. Sielläkin tutkailin Vettä:

Tässä on kaunista harmoniaa Veden ja Tulen välillä. Näin Ren Vesi ja Gui Vesi tulevat mukavasti rinnakkain toimeen - vasemmalla Välimerta ja oikealla siihen laskeva joki.

Vesi yhdistettynä tulielementtiin ja minäkin olen parhaimmillani ja taas tasapainossa maailman kanssa. Lämpöä ja valoa, pliis!

Lisää lukemista vedestä blogihaasteessa:


Sarin kanssa meillä on myös tulossa fengshuin peruskurssi Ota fengshui-filosofia haltuun maaliskuun alussa. Olet tervetullut mukaan! 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti