Sivut

maanantai 11. joulukuuta 2017

Fengshuin ristiriitaisuudet

Jo fengshuihin tutustumisen alkumetreillä törmää ristiriitaisuuksiin tai epäselviin asioihin. Kaikki ei olekaan kiveen lyöty kuin Mooseksen kymmenen lakia, ja yhden totuuden alla. Välillä joutuu jopa käyttämään omaa järkeä tai intuitiota. Miten tällaisesta skenaariosta selviytyy?

Hyvä on muistaa, että toisin kuin kymmenen käskyä, fengshui on maallinen oppi ja se on kulkenut tuhansien vuosien ajan tuhansien mestarien kautta ja jakautunut kuin uskonnot konsanaan pienempiin ryhmittymiin. Ja kun ihmisiä ollaan, niin tieto muuttuu ja värittyy matkalla. Ken tietää, millaista fengshui oli alunperin ja mitä kaikkea olemme kenties ymmärtäneet väärin. Se on ainakin varmaa, että joukkoon on ujutettu tahallaan virheitä, jotta kaikki eivät pääse arvokkaan tiedon ytimeen. Ovelia pirulaisia nuo aikaisemmat fengshui-opettajat!

Kursseillani käyneet tiedonhaluiset oppilaat ovat yleensä tietoisia siitä, että fengshui-kirjoissa puhutaan ilmansuunnista. Toisissa kirjoissa ilmansuunta on aina sama ja riippuu ovesta – huoneiston tai huoneen ovesta. Toiset kirjat taas kehottavat ottamaan kompassin käteen ja mittaamaan oikeat, magneettisten napojen mukaiset ilmansuunnat. Monella menee sormi suuhun jo tässä vaiheessa, mitä nyt? Kumpi on oikein, ketä tulisi uskoa?

Tästä on vielä suht helppoa päästä eteenpäin. Vastaus on tietenkin, että täytyy itse valita, kumpaan haluaa uskoa. Jos haluat uskoa, että asuntosi sisällä ilmansuunnat menevät eri tavalla kuin tuolla ulkona luonnossa, niin hyvä on. Mustan hatun koulukunnan mukaan niin se onkin. Jos oikein yksinkertaistetaan, tämä on länsimaisen fengshuin piirre, jossa kaikki kiinalaiset kulmat vedetään suoriksi. Olet ehkä kuullut termin ”kotirouvien fengshui”? Tällä halventavalla termillä viitataan siihen, että kotirouvat (yleensä siis amerikkalaiset menneiden vuosikymmenten kotihengettäret) haluavat heti päästä sisustamaan salonkia eivätkä jaksa vaivata päätään monimutkaisilla asioilla, kuten kompassilla ja oikeilla ilmansuunnilla. 

Mutta kieltämättä fengshui on aika monimutkaista ja jotta ei sekoita päätään jo heti lähtöviivalla, kannattaa pitäytyä yhdessä opissa, siinä ilmansuuntien mukaisessa. Se on nimittäin sitä alkuperäistä fengshuita. Ja jos fengshui kerta on kotoisin luonnosta ja kuvaa sen moninaisia kiertoja ja voimia, on syytä ottaa ne ilmansuunnatkin ihan oikeiden ilmansuuntien mukaan – sieltä ulkomaailmasta. Lähdetään siis siitä, että pohjoinen on pohjoinen ja etelä on etelä, niin asunnossa kuin puutarhassa. (Paitsi että puutarha-fengshuissa sekään ei päde. Mutta unohdetaan se toistaiseksi!)

Toinen kursseillani esiin tullut asia onkin, että ihmiset haluaisivat oikeasti vain sisustaa fengshuin mukaisesti ja hypätä turhan teorian yli. Ymmärrettävää toki, kaikkihan me haluamme päästä nopeasti itse asiaan emmekä kuluttaa turhaan tuolin verhoilua istumalihaksilla. Siinä olen kuitenkin joutunut tuottamaan pettymyksen, sillä välillä fengshui-konsulttien sisustusvinkit ovat ihan oikeasti aika ympäripyöreitä. ”Lisää sinne vettä” tai ”tähän sopisi jokin pitkä ja korkea muoto”. Neuvon takana saattaa olla pitkällinenkin pohdinta ja monen eri yhteistekijän loppusumma. Veden lisäys saattaa viitata vaikkapa vuori- tai vesitähden aktivoimiseen ja pitkä, korkea muoto (”Tang Lung”) voi tulla siitä, että tilassa olevaa tähtiyhdistelmää täytyy korjata. 

Hops, nyt taisi joku jo tipahtaa kärryiltä. Ei se mitään, fengshui on välillä jatkuvaa tasapainoilua hyvin simppelin ja hyvin monimutkaisen välillä. Ohje mitä kotona pitää tehdä, saattaa olla todella yksinkertainen, jopa hämäävän yksinkertainen, mutta teoria ja laskukaava tuon ohjeen takana saattaa olla monen mutkan takana. Siksi sitä teoriaa pitää edes vähän osata, jotta ymmärtää miksi jotain tehdään. Muuten voi kuvitella, että fengshui on pelkkää hokkupokkuspeliä, jossa arvotaan vastaukset hatusta. Ja niin ei tietenkään ole.

Fengshuin peruskurssilla käydään tietysti läpi eri ilmansuuntiin liitetyt määreet, kuten vaikkapa että sinimusta pohjoinen on veden ja uran aluetta ja punaisena hehkuva etelä tulen ja menestyksen aluetta. Voisi kuvitella, että ilmansuuntien ja niihin liitettyjen värien, muotojen, materiaalien ja viiden elementin ”kiertoratojen” perusteella voisi vihdoin alkaa suunnitella kodin sisustusta huone huoneelta ja sektori sektorilta. Voi kun se olisikin niin yksinkertaista!

Jokaiseen kotiin voidaan tehdä lentävien tähtien kartoitus (oli se sitten San Yuanin tai Yen Homin mukaan, kaksi samansuuntaista tulkintamenetelmää, toinen Kiinasta, toinen Japanista), joka määrittää mikä on juuri tämän kodin energiapotentiaali ja mitä värejä täällä voi ja ei voi käyttää. Myös jokaisella vuodella on oma energiansa, joka pistää palettia sekaisin. Pari tosi hyvää tähteä, pari tosi ikävää tähteä ja muut tähtikaverit siinä välimaastossa kiertävät kotonasi nurkasta toiseen ja antavat oman lisämausteensa sisustussoppaan. 

Ohjeet voivat hyvin olla myös ristiriidassa keskenään. Jos perusbagua kertoo, että punaista etelään ja maine alkaa kasvaa, niin en heti lähtisi kauppaan etsimään punaista tapettia tai mattoa etelän sektorille. Kotiisi tehtävä lentävien tähtien kartoitus voi osoittaa, että punainen on vihoviimeinen väri, mitä etelään kaipaat, jos se aktivoi negatiivisia energioita. Ja vielä pari kuukautta on myös voimassa varoitus vuodelle 2017, jonka mukaan punaista väriä ja tulenliekkejä ei saa käyttää etelän alueella, koska vuosienergioiden mukaan tulella aktivoituva 5-maatähti on siellä valmiina tekemään tuhojaan.

Aina siis pitäisi tietää enemmän kuin yksi siivu fengshui-kakusta: tarvitset tiedon perus-fengshuista ja sen elementeistä ja ilmansuunnista, baguan (eli sen kahdeksankulmaisen piirakan) eri alueiden merkityksistä, siitä miten tähdet lentävät lo shu -taikaneliössä vuositasolla ja siitä miten ne lentävät juuri sinun kodissasi pysyvästi ja kullakin fengshui-ajanjaksolla. Jos tämä ei saanut savua nousemaan päästä, niin mikä sitten! Sisustus menee uusiksi moneen otteeseen, kun opettelet fengshuita pala palalta. Täysin suoraa tietä onneen ei ole, ainakaan jos meinaat edetä tee-se-itse-menetelmin. Helpommalla tottakai pääsee, kun tilaa fengshui-konsultoinnin ammattilaiselta ja ulkoistaa ymmärtämisen hänelle.

Kirjoittelin jo aiemmin tänä vuonna, että esimerkiksi fengshuista ja kiinalaisesta metafysiikasta miljoonabisneksen tehneeltä Joey Yapiltä on turha kysyä sisustusneuvoja. Hän on tiimeineen kirjoittanut liki parisataa fengshuita ja astrologiaa käsittelevää kirjaa eikä hän silti kerro miten fengshuin mukaan sisustetaan. Kuulostaapa todella ristiriitaiselta! Herää kysymys, mitä se fengshui sitten on, jos ei kerta sisustamista.

Fengshuissa tutkitaan energiaa. Asuinympäristömme energia on suorassa vuorovaikutuksessa meidän oman energiamme kanssa. Ja se millaisten energioiden keskellä elämme, alkaakin jo näkyä jokapäiväisessä elämässä ja peräti elämänmittaisessa onnessa. Toiset taaplaa tykimmin ja hyvät fengshuit ovat usein sen takana. Se vaan ei suoraan näy, ja sen takia sitä on vaikea selittää tai perustella. Kun heitetään, että nyt on fengshuit kohdillaan, on kyse aistinvaraisesta havainnosta. Kyllä, siinä on varmasti estetiikkaa ja näköaistia mukana, mutta vähintään toinen puoli on aistimista intuitiolla. Onko täällä hyvä olla? Onko energiataso korkea? Tuntuuko ympäristö (ja kyllä, myös sisustus) luontevalta? Väkipakolla tehdyt ratkaisut pistävät aina silmiin ja herättävät kysymyksiä. Kun taas kaikki istuu paikoilleen (huoneet, kulkuväylät, ikkunat, huonekalut) kuin ne olisi siihen tarkoitettu, on hyvällä fengshuilla näppinsä pelissä.

Huonohappinen koti, jossa energiataso on todella matala esimerkiksi asukkaiden ikävien elämänkokemusten ja tahmaisen, negatiivisen henkilökohtaisen energian vuoksi, ei ole hyvän fengshuin kyllästämä. Kyllähän sen tuntee, vaikkei sitä tajuaisi. Toisten kodeissa vaan on helpompi olla ja hengittää kuin toisten ja hirveän usein se myös näkyy. Onneton koti on sotkuinen, lika on pinttynyttä eikä asukkailla ole yhtään aloitekykyä. Nyt voisi tietysti aloittaa muna vai kana -keskustelun, eli kumpi oli ensin: onneton asukas vai siivoton, energiaton koti. Mutta mielestäni ne kulkevat niin käsi kädessä, että siitä on turha väitellä. Sellainen koti ja sen asukas tarvitsevat energiapistoksen ulkopuolelta, sillä omat voimat eivät siihen kykene. Mutta toisaalta taas kannettu vesi ei kaivossa pysy. Jos mikään ei olennaisesti muutu, niin... mikään ei vaan muutu. Elämä kiertää rataa ja koti pysyy läävänä.

Olen miettinyt tätä usein, sillä olen tuntenut ja tunnen edelleen ihmisiä, joiden kodin ja oman elämän fengshui on pois kohdiltaan. Se, että joku toinen sanoo mitä pitäisi tehdä, ei paljoa auta. Tuskinpa siinä tilanteessa fengshui-konsultointikaan auttaa, sillä jos mitään ei sen perusteella toteuteta, fengshuit jäävät pelkästään paperille. Ja pelkkä paperi ei ketään lohduta.

Sanoisin oman kokemuksen ja mielipiteen perusteella, että fengshui ja siitä haluttu sisustuksellisuus kytkeytyy vahvasti myös oman elämän hallintaan, ajatusten voimaan ja ihmisen omaan energiatasoon. Eli asioihin, joilla ei ole sisustuksen kanssa juuri mitään tekemistä. Tässä se fengshuin varsinainen ristiriita onkin: filosofinen oppi kodin energioista ja sisustamisesta, joka ei kuitenkaan ole pelkkää sisustamista, vaan kokonainen uskomusjärjestelmä ja elämäntapa.

Mutta älä usko vain minua. Joku toinen saattaa sanoa saman asian ihan eri tavalla ja seisoa erilaisten näkemysten takana. Se on tätä fengshuin monimuotoisuutta. Senpä takia Suomessa on kaksi fengshui-yhdistystäkin, vähän niin kuin yin ja yang, jotka yhdessä muodostavat täydellisen kokonaisuuden.


Nyt näyttääkin siltä, että Suomessa on alkamassa taas oikea fengshui-buumi ja kursseja ja muuta toimintaa on tarjolla entistä enemmän. Minä olen -messuilta Helsingin Finlandia-talosta 10.-11.2.2018 löytyvät molemmat yhdistykset, Suomen Fengshui ry sekä Fengshui Sampo ry. Minut löydät jälkimmäisen tiskin takaa, joten tule ihmeessä moikkaamaan! 

Ja jos taas kaipaat lisätietoa Maa-Koiran vuoden energioista, tarjolla on kaksi yleisöluentoa. Ensin Rauli Pitkänen kertoo katsauksen tulevan vuoden energioihin jo jouluviikolla 21.12.2017 ja tammikuussa 18.1.2018 on Päivi Vilkin vuoro tulkata mitä Maa-Koira meille tuo. Yhdistysten omilta facebook-sivuilta pääset parhaiten tapahtumainfoon kiinni.


Mille fengshui-tiedon polulle kääntyisin, oikealle vai vasemmalle? Kun katsot hieman kauempaa, näet kauniin kokonaisuuden, joka muodostuu erillisistä tiedonjyvistä ja opinkappaleista.

Kuva: Ashley Batz   Unsplash



























PS: Jos oman kodin fengshui arveluttaa etkä pääse alkua edemmäs, tule maaliskuussa järjestettävälle viikonloppukurssille. Mukana minä, Weckströmin Sari ja toivottavasti myös sinäkin! Katso lisätiedot täältä:

Ota fengshui-filosofia haltuun -kurssi keväällä 2018



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti