Sivut

tiistai 19. kesäkuuta 2018

Aikaansaajat ja ajattelijat

Oletko sinä mielestäsi enemmän aikaansaaja vai ajattelija, toiminnan ihminen vai tuumaileva mietintämyssy? Meitä ihmisiä voi luokitella monella tavalla. Nyt käännetään katse astrologiaan ja eläimelliseen puoleemme.

Kiinalaisessa astrologiassa eläimet jaotellaan erilaisiin kolmen kaverin kimppoihin, joilla on samanlainen ajatusmaailma: aikaansaajiin (Rotta, Apina ja Lohikäärme), puolustajiin (Koira, Hevonen ja Tiikeri), vaikuttajiin (Sika, Lammas ja Jänis) ja ajattelijoihin (Kukko, Härkä sekä Käärme). Näin on kaikille eläinradan merkeille saatu yksi kattava termi, joka kiteyttää niiden päällimmäisen toimintatavan. Näin eläimiä on luokiteltu ainakin Anja Banksin kirjassa Kiinalaisen astrologian salat.

Aikaansaajat: Rotta, Apina ja Lohikäärme

Nimensä mukaisesti aikaansaajat käärivät hihansa ja ovat jo työn touhussa tarmokkaasti, kun ajattelijat vielä funtsivat, että onkohan tuo paras strategia. Ensimmäisille tärkeintä on muutos, jälkimmäisille taas pysyvyys. Aikaansaajien primus motor on sisäsyntyinen halu aloittaa ja saada asioita tapahtumaan ja innostaa muut mukaan. Käytännönläheinen touhukkuus voi välillä olla muiden mielestä päätöntä, mutta aina inspiroivaa.

Ajattelijat: Kukko, Härkä ja Käärme


Lahjakkaat ja älylliset ajattelijat tarvitsevat aikaa toimintaan ryhtymiseen ja niiden täytyy ensin tehdä selvät suunnitelmat. Kristallin kirkas idea saattaa istua niiden päässä ja valaista tietä eteenpäin, mutta ne eivät pukahdakaan siitä muille. Ajattelijat pitävätkin omat ajatuksensa usein piilossa viimeiseen asti ennen kuin avaavat suunsa. Päätös on siihen mennessä jo tehty ja yhtä kuin ajatuksen tasolla toteutettu. Peruuttamisen varaa ei ole, eivätkä nämä mietintämyssyt muuta mieltään vaikka muut kuinka yrittäisivät niitä taivutella. Onko teillä kotona tällainen pukahtamaton miettijä?


Vaikuttajat: Sika, Lammas ja Jänis


Mielipidevaikuttajat, joita sanotaan myös katalysaattoreiksi, vetelevät verkkoja taustalla ja keräävät saalista hitaasti mutta yllättävän varmasti. Ne ovat rauhaarakastavia, ihmissuhdekeskeisiä ja hyviä neuvottelijoita. Vaikuttajat välittävät muiden tunteista. Ne osaavat tarjota apuaan sitä tarvitseville sekä ottaa apua myös itse vastaan. Samalla niiden oma suhdeverkosto kasvaa mittavaksi ja tuntuukin, että vaikuttajat tuntevat aina kaikki tärkeät tahot ja saavat siksi asiansa rullaamaan eteenpäin vauhdikkaasti. Vaikuttajan kaveri kannattaa olla!
Puolustajat: Koira, Hevonen ja Tiikeri


Tunteidensa ohjaamat ja vaistojensa varassa kulkevat kodin, perheen ja isänmaan puolustajat ovat myös toiminnan eläimiä. Ne ovat kapinallisia ja rohkeita oman tien kulkijoita, mutta kun yhteinen etu on kyseessä, ne unohtavat hetkeksi itsensä ja tarttuvat toimeen. Nämä moraalinvartijat saattavat joskus nähdä vain oman, tutun näkökantansa ja puolustavat sitä herkeämättä. Näiltä kavereilta voit odottaa avointa, rehellistä peliä, jossa ei pelätä, vaan pelataan. Lopputulosta ei vain ole helppo veikata.Eläinten välisiä suhteita


Tietenkään me emme kuulu vain yhden eläimen vaikutuspiiriin, vaan parhaillaan meissä käy kädenvääntöä neljä eri eläintä syntymävuoden, -kuukauden, -päivän ja -tunnin mukaan. Siinä saakin olla tarkkana, että kenen lauluja laulat ja kenen riveissä marssit, eli mikä eläin sinua vie elämässä eteenpäin niin, että sinä itse oletkin vain talutushihnassa ja komentopillin päässä. Eläimellinen puolesi puskee esiin ja ottaa ohjat!

Monilla meistä saattaa olla sisäisiä ristiriitoja, jotka selittyvät sillä, että oman astrologisen kartan eläimet ovatkin vastakkaisia eläimiä tai muuten ottavat matsia keskenään. Jos ei oman kartan sisällä, niin puolison kartan kanssa näin voi käydä. Ilmankos tulee tehtyä tikusta asiaa ja ärhenneltyä niskakarvat pystyssä.

Toisilla eläimillä taas on niin kivaa keskenään, että hormonit käynnistyvät hyvään hyrinään. Jutun juoni on heti selvä molemmille osapuolille ja ollaan saman tien valmiita yhteiseen pilttuuseen. Tällainen harmonia löytyy esimerkiksi Koiran ja Jäniksen väliltä - siksi Koiran vuosi on erinomaista aikaa juuri Jäniksille. Kun ensi vuonna siirrymme Sian merkkiin, Tiikerit taas juhlivat, sillä ne ovat hyvää pataa Sikojen kanssa.

Kaksi samaa eläintä, kuten vaikkapa kaksi Hevosta, saattavat ryhtyä kilpailemaan keskenään paremmuudesta. Ne ymmärtävät kyllä toisiaan paremmin kuin hyvin, mutta eivät voi sietää omien virheidensä heijastumista takaisin toisen käytöksessä. Se on kuin peiliin katselisi. 

Oman eläimen vuosi ei siksi olekaan aina se paras mahdollinen, koska tilanteet saattavat äkillisesti kulminoitua ja vanhat virhearvioinnit räpsähtää näpeille. Sama pätee vastakkaisen eläimen vuosiin: kun olet napit vastakkain jonkun kanssa, siitä ei yleensä hyvää seuraa. Saatat joutua nousemaan maasta katupölyä harteilta pudistellen, kun sinut on isketty kanveesiin. Sellaiselta tuntuu täystörmäys. Itse törmään tänä vuonna Koiraan, eikä se niin loikoisalta näytä kuin mitä tässä alla olevassa kuvassa!
Oman karttani eläimet ja niiden toimintatavat


Itse olen erityisesti tutustunut Härän ja Kukon päänsisäiseen ajatteluun sekä Koiran ja Hevosen tarmokkaaseen toimintaan lähipiirini karttoja tutkimalla. Totisesti tuttua on omasta kartastani löytyvät Tiikerin motiivit sekä Lohikäärmeen tekevä luonne. 

Oman karttani ristiriidoista pitää huolen Yang Veden (Ren) ja Yang Tulen (Bing) välinen törmäys sekä Tiikerin ja Lohikäärmeen sylipaini keskenään. Vaikka noissa eläimissä on paljon samaa, niin niitä hallitseva elementti vaikuttaa paljon eläinten luonteeseen. 

Vesi-Tiikeri on arvaamattomaksi ja äkkipikaiseksi eläimeksi yllättävän päättämätön ja paikoillaan jumittava, sillä se jää puolustusasemiin lillumaan pitkäksi aikaa. Kylmä vesi jähmettää Tiikerin aloilleen ja liian pienen saaliin perään se ei jaksa edes liikahtaa. Tuli-Lohikäärme sen sijaan haluaisi mennä täyttä höyryä eteenpäin ja sitä ärsyttää tavattomasti Vesi-Tiikerin venkoilu ja jättäytyminen kelkasta. Mikä maksaa, miksi ei aloiteta jo? Näiden perustavanlaatuisten ristiriitojen kanssa saa pahimmillaan taistella koko elämänsä, sillä turkkiaan ei voi kesken kaiken vaihtaa. Näillä raidoilla ja karvapeitteellä mennään, mitkä on syntymähetkellä saatu.
Lohikäärme pistää tuulemaan


Vuosieläimeni Lohikäärme on siis luokitukseltaan aikaansaaja ja se nauttiikin siitä, kun sille avautuu tilaisuus tehdä muutoksia, mielellään toisten puolesta. Kun sille annetaan pienikin pikkirilli, se on jo raivaamassa kaappeja, kantamassa kaatopaikalle, etsimässä siivousvälineitä, järkeistämässä säilytystä ja siirtämässä huonekaluja. Ohjat omiin käsiin ilman raportointivelvollisuutta on Lohikäärmeen unelma. Jos se ei heti pääse aloittamaan, ja joutuu vielä odottelemaan toisten hyväksyntää lupalappuineen, se turhautuu ja saattaa jättää koko projektin sikseen. 

Käytännön esimerkki omasta elämästä 


Viimeksi mieheni perheen kesämökillä Italiassa aikaansaapa Lohikäärmeeni näki hetkensä koittaneen, kun omistajat lähtivät asioille koko päiväksi. Nyt alkaa tapahtua... Otin kohteeksi yhden hengen makuukamarin, jonka huonejärjestys oli närästänyt sisäistä fengshui-konsulttiani jo vuosikaudet. Miksi tuo kaappi on tuossa ikkunan edessä, entä miksi kaikki roinat on kasattu tuohon nurkkaan? Kamalaa fengshuita!

Hyvä tekosyy raivauksen aloittamiseen oli se, että talven aikana taloon oli päässyt sisälle hiiriä, jotka olivat nakertaneet patjoja puruiksi. Oli siis syytä tarkistaa sänkyjen ja kaappien aluset, desinfioida ja siinä sivussa uudistaa järjestystä. Kun homma oli valmis, huone vaikutti paljon valoisammalta ja tilavammalta. Minähän tiesin sen! Lopputuloksen visualisointi ei paljoa vaatinut, mutta muutokseen tarvittiin lähtölaukaus, tilaisuus ja sopiva mielentila. Niin, ja se, että kukaan ei ollut paikalla sanomassa vastaan!


Onpa ihanaa, kun on saatu nurkat siivottua ja kamat raivattua! Oikealla yläkulmassa pieni makuuhuone, jonka mylläsin ex tempore läpi, kun kukaan ei ollut kieltämässä. Aika Lohikäärmemäistä toimintaa, sanoisin! Tiikeri tsemppasi mukana.
Kun mieheni on reissussa, silloin yleensä myös tapahtuu. Lohikäärme miettii, että oma tupa, oma lupa. Viimeksi kun mies oli poissa viikon, osa huonekaluista vaihtui, vaatehuoneeseen ilmestyi uusi lattia, seiniä maalattiin, kirjahyllyn sisältöä perkattiin ja makuuhuoneen järjestys muuttui. Sitten oli vuorossa tapetointia. 

Aina välillä miehelle täytyy kertoa, että missä tavarat nyt sijaitsevat. Onneksi muutoksista ei tule koskaan sanomista, sillä lopputulos miellyttää molempia.


Ai niin, tein muuten pientä pintaremonttia.
 Meillä alkaa tapahtua yleensä
juuri silloin, kun olen yksin kotona!


Toisille eläimille, kuten Härälle, ja muille hitaamman energian eläimille, muutos on vaikea pala ja ne kaipaavat pysyvyyttä, niin tavaroiden paikoissa kuin asuinsijoissa. Toiset eläimet taas, kuten minun Lohikäärmeeni, kaipaavat jatkuvaa muutosta ja virikkeitä. Pienikin muutos riittää.

Harva työ palkitsee niin paljon kuin visuaalisen, sisustuksellisen uudistuksen toteuttaminen. Jos sen vielä voi tehdä pikkurahalla ja pelkkiä hoksottimia käyttäen, aina parempi. Myllään kaapit läpi ja nyhjään mieluummin tyhjästä kuin lähden rautakauppaan.

Tässä alla vielä esimerkki mittatilaustyönä tehdystä tv- ja stereohyllystä, josta aamulla herätessä ei ollut mitään tietoa ja joka illalla oli jo päässyt paikoilleen. Eikä maksanut mitään kuin itse vaivanpalkan, sillä kaikki materiaalit löytyivät kellarista. Harmi vain, että vanha jämerä putki-tv ei muutoksesta tykännyt ja kadotti kuvansa. Mutta poikkitieteellisiä vahinkoja nyt aina sattuu, kun Lohikäärme pääsee asialle. Tarkoitus pyhittää keinot!


Se on just millilleen eikä melkein. Kunhan vanha putkitelkkari saadaan uusittua, tämä mittatilauskalustekin mahtuu syvennykseensä nätisti kokonaan. Yläpuolelle mahtuisi vielä seinähylly samasta jämämateriaalista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti