Sivut

sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Huonoa fengshuita

On taas fengshui-blogihaasteen aika! Nyt pohditaan mikä on erityisen huonoa fengshuita.

Minulta kysytään usein, että katselenko aina kavereiden koteja fengshui-konsultin silmin ja teen pika-analyysejä, että mikä täällä mättää. On totta, että rekisteröin välillä alitajuisesti, välillä ihan tarkemmin tutkimalla millainen ystävän koti on. Mutta koskaan en tuputa fengshui-vinkkejä, jos ihminen ei sitä erikseen pyydä. Omassa kotonaan kaikilla pitää olla oikeus olla tilanteen herra ja kotinsa kuningas. Arvosteleva katse tai hyvää tarkoittavat muutosehdotukset tuntuisivat tungettelevilta.

Kun tulen ihan uuteen paikkaan, vaikkapa johonkin hotelliin, vuokrattuun loma-asuntoon tai B&B-majoitukseen, huomaan usein huonoa fengshuita. Saatanpa ottaa siitä kuvankin. Yleisin huomaamani asia ovat pysähtyneet kellot. Niitä on yllättävän useassa paikassa. Tämähän on fengshuin kannalta merkki siitä, että täällä eletään pysähtyneessä tilassa ja energiassa, vähän niin kuin aikakuplassa. Pahimmillaan viisari nykii paikallaan, eikä pääse eteenpäin. Niin eivät pääse myöskään asukkaat.


Kun kello pysähtyy, kodin energiakin tuntuu pysähtyvän.
Kuva: Lesly Juarez, Unsplash




Toinen mikä alkaa kiinnittää huomiota, on palaneet lamput valaisimissa. Niitäkin näkee yllättävän usein ja ne jo ärsyttävät astetta enemmän. Ensinnäkin huone on heti pimeämpi, kun kaikki lamput eivät syty, ja toisekseen, heti on fengshui-energia myös himmeämpää. Täällä eivät ole asukkailla ihan kaikki valot päällä!

Suosikki-inhokkini fengshuihin tutustumisen myötä ovat raskaat kaapistot ja kirjahyllyt sängyn päällä. Mikä tahansa raskas objekti, joka voi äkillisesti tipahtaa viatonta unta vetävän päälle, on huonoa fengshuita. Kaapistot nyt tuskin kaatuvat kenenkään niskaan, mutta niiden alla on tukala olo. Ihan kuin joku tai jokin painostaisi. Tämä painostava tunne saattaa seurata hereilläoloaikana ihmisen mukana, eikä hän tiedosta sitä. Ellei sitten lue fengshui-kirjoja!


Nätti kuin mikä, mutta tuo kaapisto
 ei ole ihan fengshuin mukainen ratkaisu.
Kuva: www.sisustusblogi.fi





Tällaisia kaappimuodostelmia sängyn päällä olen nähnyt jopa viimeisimpien trendien mukaan sliipatuissa italialaisissa huonekaluliikkeissä. Sääliksi käy jo etukäteen ostajia. Se minkä tilassa säästää, sen fengshuissa menettää.

Anoppini luona Italiassa on pieni vierashuone, jota olen jo aiemmin perannut tavarasta, sillä sinne on säilötty monen ihmisen omaisuutta tähän "monitoimitilaan". Viimeksi käydessäni meinasin saada slaagin, kun sohvasänky oli siirretty hieman huteralta vaikuttavien avointen kirjahyllyjen alle, ikkunan viereen niin, että sisäänkäynti huoneeseen on sängyn takaa. Tiedän, että tätä on ilman kuvaa vaikea kuvitella, mutta uskokaa kun sanon, että siinä sängyssä en aio nukkua ennen kuin se on käännetty takaisin aiempaan asentoon! 

Monesti on todella turhauttavaa, kun tietäisi tarkalleen, mitä fengshuin kannalta pitäisi tehdä, mutta lähipiiri ei ota sitä kuuleviin korviinsakaan. Olen yrittänyt vihjailla sekä kertoa ihan suoraankin, että ei todellakaan ole terveellistä nukkua raskaiden kirjahyllyjen alla, ovi takavasemmalla ja sänky ikkunan ja oven ristivedossa, mutta minkäs teet. Asunto ei ole minun ja jokainen päättää itse. Jos käy niin, että jonkun luisumaan lähtevän kirjan kulma osuu otsaan makeimpien unien aikana, niin voin ainakin sanoa mitä minä sanoin.

Tähän muuten kaatui tuo väite, etten huomauttele tuntemieni ihmisten huonosta fengshuista... No, jatketaan eteenpäin!

Nostan esille vielä pari seikkaa, jotka helposti tökkäävät fengshui-konsultin silmään. Nimittäin terävät kulmat, jotka osoittavat alueille, joilla oleskellaan paljon. Esimerkiksi sohvalle, keittiön pöytäryhmään tai taas siihen sänkyyn. Tälle on oma termikin, eli sha chi.

Alla olevasta kuvasta näkyy minua hermostuttanut kulmikkuus eräässä pohjoisitalialaisessa majapaikassa. Osoitteleva kulma oli niin lähellä sänkyä, ettei sitä oikein voinut olla huomaamatta. Tilannetta pahensi sisäänkäynnin ovi, joka aukesi suoraan nukkujan päätä kohti. Psykologisesti, alitajuisesti ja fengshuin kannalta ajateltuna aika tiiviin energian huone, jossa tulee väkisinkin turvaton olo. Yrittääköhän kukaan tunkeutua huoneeseen keskellä yötä? Mieli ei pääse unessa rauhoittumaan.
Osoittelevaa energiaa. Tällainen oikealla puolella näkyvä sänkyä kohti suuntautuva kulma on negatiivista sha-energiaa, joka ikään kuin "lävistää" nukkujan kuvitteellisella miekallaan. Tässä hotellihuoneessa oli muuten myös pysähtynyt kello.



Viimeisenä esimerkkinä löytöni viime viikolta Turusta. Vanhan puutalon sisäänkäynnin edessä, n. 1,5 metrin etäisyydellä ovesta, on puuaita. Puuaidan välittömässä läheisyydessä on kaksi suurta puuta, jotka osuvat ovien eteen. Näiden kotien edessä on siis tulppa, joka ei päästä elämänvoimaa tuovaa chi-energiaa asuntoon. 

Sisäänkäynti on eräs fengshuin olennaisimmista asioista. Jos se on tällä tavalla torpattu, aidattu ja blokattu, niin asunnoissa ei voi olla "kaikki kotona". Vähintäänkin kyseiselle sisäänkäynnin kohdalle osuvan elämänalueen nikottelu on merkkinä siitä. Voiko rakkaus, ammatti tai terveys kukoistaa, jos siihen liittyvä alue on tukittu?

Suoraan sanottuna hankala tilanne: aita ja puut tuskin ovat asukkaiden omalla tontilla tai vastuulla, etenkin jos kyseessä on vuokra-asunto. Oveakaan ei voi siirtää! Fengshuin avulla voidaan tällaisessa tapauksessa tehdä vain pieniä korjausliikkeitä. Siksipä asunnon valinta on sitä tärkeintä fengshuita, mitä voit harjoittaa, koska silloin olet oman elämäsi olennaisten fengshui-valintojen äärellä. 



Nyt ollaan huonon fengshuin ytimessä. Aita ja puut blokkaavat näiden sisäänkäyntien energian tykkänään. Asukkaiden elämä saattaa olla kuin kengurubensaa tankissa: nytkähtää käyntiin ja tyssähtää taas esteeseen. Jottai tarttis tehrä!


Fengshui-blogihaastetta kirjoittaa kanssani myös Sari Weckström. Lue mitä hän tuumaa huonosta fengshuista blogissaan:

Sarin puutarhat: Onko pihallasi huonoa fengshuita?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti